''Аз не казвам, че не можем да направим тактическо ''не''

...
''Аз не казвам, че не можем да направим тактическо ''не''
Коментари Харесай

Илиян Василев пред ФАКТИ: Цяла България става заложник на една партия

''Аз не споделям, че не можем да създадем тактическо ''не'' на този стадий. Това никога не е дефинитивно. Аз просто споделям, че ние нямаме алтернатива да споделяме ''не'' на Македония, откакто толкоз години сме работили за нейното самопризнание, за интеграцията на Западните Балкани по време на председателството на Европейския съюз, въобще би трябвало една консистентност в политиката. А от позиция на тематиката ''Македония'' вие знаете, че в българската история нормално това е било тематиката или изпитът, по който българските политици постоянно са получавали двойки. Като започнете с Междусъюзническа война, Първа международна война, Втора международна война, македонските терзания на Коминтерна и на югославския идеал, в който комунистическа България също едвам не потъна''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ тогавашният дипломат на България в Русия, а през днешния ден политически и стопански анализатор - Илиян Василев.

''Аз мисля, че доста неща са сбъркани и от позиция на наличие (политика), и от позиция на връзка. Примерно, от позиция на връзка, неуместно е да извеждате в напред във времето, като основно лице, което образува българската политика, националист в лицето на водача на Вътрешна македонска революционна организация. Тъй като той не е тъкмо индивидът, който ще откри дипломатическата формула, така наречен взаимнопечеливши решения, тъй като илюзията, че ние, тъй като сме били членове на Европейски Съюз, сме надали не с безграничен мандат и опция да споделяме ''не''... Не е въпросът в ''не-то''. Въпросът е, че зад това ''не'' би трябвало да има съдържателна политика. Ето, ние постоянно споделяме за Преспанските съглашения, само че зад тези Преспански съглашения има 30 години политика, в която Гърция и на историческо, т.е. на равнище просвета и история, и изключително на равнище стопанска система и политика тя градеше своите мостове за въздействие в Македония. Докато при нас, ние сме се запнали единствено на историчанските терзания и нямаме нито икономическо развиване, нито бизнес развиване. При това, забележете, не във всички случаи с помощта на наши неудачи, а и с помощта на явно дискриминационни връзки от страна на скопските управляващи. Ето това е тематика, по която може да се образува европейска политика на България и тя да обвърже промени в политическата линия на Македония в настоящия миг точно от позиция на нейната склонност да осъществя интеграционна политика. Като общество, като политика, като полезности да се интегрира в синхрон с това, което към този момент има в Европа. Защото и ние по този път доста неща преодоляхме в себе си. Ако си спомняте тази тематика за нулевите проблеми със съседите, с вътрешните стандарти на отношение сред етносите, доста други неща ние преодоляхме, с цел да бъдем въпреки всичко релативно сравними. Сега, несъмнено, част от стандартите, които изпълнихме при започване на участието ни бяха едни, в този момент са деградирани, само че от позиция на Македония няма логичност да се допуска, че тя би трябвало да има някаква специфична писта'', съобщи още някогашният посланик.

''От тяхна позиция евентуално най-неприемливи са тези не изключително умели настоявания, че македонският език няма право на битие, че тяхната суверенност като страна е лимитирана и компрометирана във времето. Едни такива неща, които доста хора не схванаха, даже след 1989 година Аз това като дипломат в Русия го следих, по какъв начин самата Русия пропусна да забележи, че елитите в съюзните републики, дето са били част от Съветския съюз, те (б.р. руснаците) построиха самочувствие и никога те не одобряваха, че примерно елитът в Беларус, или в Украйна, е нещо настрана от този, който е в Москва. Не одобряваха, не одобряваха, до един ден, в който схванаха, че елитът, ръководещото болшинство, или класа в една страна, която към този момент има обособена субектност, с времето построява автономия и като чувство, и като самочувствие, което даже и да бъде в границите на непосредственост, както същата непосредственост има сред Румъния и Молдова, или други нации, тя не допуска автоматизирано, че има някакви специфични връзки, или пък някакви благоприятни условия за интеграция, както още някои си бленуват. Това са си обособени етноси. Единението сред близки нации става в изискванията на участие в Европейския съюз, където точно с помощта на полезностите, общите, тези нации стартират да взаимодействат толкоз близко, изпълнявайки едни и същи стандарти. А не, както е в този момент, стандартите на двустранните връзки, междудържавните връзки. Това нещо не се разбра'', разясни Илиян Василев.

''В нашата политика по отношение на Македония отсъстват цели сектори'', добави той и даде за образец проблем от енергетиката.

'' Аз от дълго време си споделих, че в случай че ние не излекуваме този нрав, тази матрица на Санстефанска България, което е проклинание... Ние непрекъснато приказваме в едни нематериални, идеалистически термини за обединяване, без нищо да вършим за доближаването на народите, на бизнеса, на отваряне на инфраструктура. Като извършите автомагистрала ходенето до Скопие ще бъде по-лесно от ходенето до Стара Загора, примерно. Когато вие нямате отварянето, когато не създавате нови форми на взаимозависимост...'', добави той.

''Ето един образец. Ние спорим, че актуалният македонски език е надалеч. Далеч е, доста е надалеч, тъй като актуалните генерации българи не схващат всичко от това, което се приказва. Защото в този език внезапно навлязоха чуждиците, точно с цел да обособи от българския. Рязка навлязоха сърбизми, интернационалните думи и така нататък Но в случай че ние държим и настояваме, че те са част от нашия език, те зорлем ще стартират да вкарват всевъзможни други думи, умишлено да се дистанцират от нас, откакто те самите не могат да прочетат какво са писали техните македонски предшественици, тъй като те са писали на език, който аз и вие разбираме доста по-лесно. Като сложите и Каракачанов начело, който е представител, който ражда антибългарски усеща, по простата причина, че има някакви естествени конкурентни въздействия, той се бори за въздействие и в България, апропо. Много хора възприемат тези му позиции, тази нараснала интензивност, като част от предизборната му акция. Цяла България става пленник на една партия, която не е несъмнено, че ще влезе в идващия парламент. Нали въпреки всичко би трябвало да има уравновесена външна политика?'', добави политическият анализатор.

Илиян Василев е изумен, че по проблемите със Северна Македония България не употребява един огромен собствен съдружник, а точно голямото албанско малцинство в Северна Македония.

''Аз даже си помислих в един миг, че в случай че ние подтикваме, форсираме влизането на Македония и тя влезе преди Сърбия, тъй като за Сърбия има големи проблеми заради тирада аргументи, тъй като тя е крепителят на постюгославското, не Македония, Македония е външна страна на това, към момента, ние по този метод ще създадем огромно положително на детитоизацията. Но виждате по какъв начин се натиска бутонът ''национализъм'' и... Всичките вкупом'', разяснява той към края на своето присъединяване във ФАКТИ .

Бившият посланик съобщи още, че мисленето в Македония би трябвало да се трансформира към проевропейско, а не към пробългарско.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР