''Абсолютно готови сме за предстоящите избори, тъй като единствени до

''Абсолютно готови сме за предстоящите избори, тъй като единствени до ...

Явор Божанков пред ФАКТИ: Корупцията в България е проблем на целия Европейския съюз


''Абсолютно готови сме за предстоящите избори, тъй като единствени до момента имаме ясна платформа (б.р. Демократична България също имат), ясно разписани цели за промени в съдебна система, здравна система, икономика, ако щете и последствията от COVID кризата в социален, здравен и икономически аспект. Така че се чувстваме спокойни". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от БСП от гражданската квота Явор Божанков.

''Внезапна имунизация... Слушахме за план, за приоритетни групи, за хората на първа линия, за възрастни... И изведнъж стигнахме буквално до опашки и кой когато, казано на жаргон, свари да се ваксинира. Това обаче касае цялата COVID криза от самото ѝ начало. При първата вълна видяхме затваряне заради 10 болни, пълен локдаун. След това до над 1000 души пък всичко беше отворено, хората бяха по търговски вериги и заведения. Въобще едно управление на ситуацията на парче, което и ни доведе до тези резултати. Може би с тези опашки пред болниците опитват да прикрият срамния факт, че България беше първа по смъртност в един момент, че България е последна по брой ваксинации, но хората го виждат и тяхното недоверие има основание. Защото първо чухме, че сa абсолютно безопасни ваксините, след това пък бременни жени, които планират да имат свое дете, не трябвало да се ваксинират, след това Световната здравна организация го опроверга. Липсва една информационна кампания - ясна и категорична, която да успокои хората и да им обясни абсолютно простичко и ясно всичко за ваксините. Това объркване, този хаос, тeзи решения на Борисов: отваряме заведенията, утре не ги отваряме, носим маски днес, утре не ги носим, но вечерта пак ги носим, министърът решава едно, Борисов го пререшава и на другия ден решението вече е отменено. Всичко това роди среда на недоверие. Именно тя стана причина България да има тези показатели'', смята депутатът от БСП.

''Това, от което имаме нужда, е предвидимост, защото в икономически план всеки бизнес има нужда от предвидима среда поне за няколко години напред. Да, COVID кризата е предизвикателство в цял свят, но в България е особено тежко, защото никой не знае кога затваряме и какво, нямa ясни критерии. Дали при 100 болни затваряме училища, при 1000 заведения, при 5000 пълен локдаун - такъв критерий не бе създаден. Хората не знаят в кой момент какво могат да очакват, съответно те не могат да планират, а когато човек е натоварен с кредити, когато е натоварен с разходи, в тази трудна ситуация става особено сложно той да предприеме правилните стъпки. Знаете, наскоро здравният министър обяви: "Хотели, ресторантьори, те не са приоритет за нас". А кой е приоритет? Смятам, че в тази криза всяка социална група и всеки има значение. Всеки трябва да бъде приоритет и политиката, която се води, да бъде с грижа за хората. Това, което ни липсва в момента, е грижа за хората, защото политическото оцеляване на един кабинет се превърна в основна политика на Борисов'', заяви още Явор Божанков.

''Не е мястото на министър-председателя по пътищата, не е редно в разгара на COVID кризата да виждаме министри, натоварени в джип, да обикалят пътищата и да бъдат в ролята на някакви инспектори по инфраструктура. Мястото на министър-председателя е в Министерски съвет, в Народното събрание, където ние трябва да упражняваме контрол. Дори и при последния трагичен случай, предизвикал възмущение в обществото, със загубата на живота на 16-годишния младеж, Борисов отказа да дойде в парламента. ГЕРБ го скриха, гласуваха против неговото идване, въпреки че за мен беше абсолютно очевидно, че на най-високо политическо ниво трябва да бъде проведен дебат. Това показва, че министър-председателят на България е поставил себе си над закона, над Конституцията и над Народното събрание. След един месец имаме шанс да променим това и ако хората не го използват - за какво са били всичките протести, за какво десетки хиляди бяха на улицата и стотици дни искаха оставката на Борисов? Смятам, че ако не излезем всички да гласуваме, без значение за кого - за този, когото подкрепяме, всички усилия ще бъдат напразни'', коментира народният представител от БСП.

''Това, което трябва да направим, е да дадем алтернатива. Говорейки за безотговорност в държавата, за всички тези случаи на хотели, подпорни стени, нелепо загубени човешки животи, има едно простичко решение и ние сме го заложили в нашата програма - лична имуществена отговорност на държавните служители. Ние във всяка една област сме готови с конкретни решения, не с някаква обща мъглява платформа-обещание, а с конкретни решения. Съдебна реформа - мястото на прокуратурата е особено важно, защото виждаме, че Венецианската комисия, а и имаше безпрецедентна резолюция за корупцията в България на Европейския парламент. Корупцията в България вече не е вътрешнодържавен проблем, тя е проблем на целия Европейски съюз, защото досега, за 30 години, такава позиция не е имало за никоя държава членка. Нашите евродепутати, цялата група положи всички усилия Борисов да бъде извикан в Европейския парламент и да даде обяснения за скандалите с шкафчетата с пари и пистолети'', коментира още депутатът от групата на социалистите.

Божанков е на категорично мненние, че коалиция БСП-ГЕРБ няма да има. Той смята, че и неговите избиратели ще са категорично против такава коалиция. Депутатът от БСП сподели още, че Корнелия Нинова е предложила избирателите на БСП да бъдат попитани с кого да се прави и с кого да не се прави коалиция след изборите.

Попитан за това, че социологическите агенции дават предимство на ГЕРБ пред БСП, Явор Божанков отговори по следния начин: "След тези събития, след всичките срутища, след всички скандали, записи и компрометиращи обстоятелства по отношение на властта, просто не вярвам, че все още има здрав разум, който може да приеме ГЕРБ за 4-ти път на власт. В моите очи това е социологията, на която аз разчитам".

''От хората зависи да излязат и да гласуват. Ако има висока активност, ще променим този модел на управление. Ако няма, ще продължим постарому. Толкова е просто. Ниската активност е горивото на статуквото", каза в края на участието си депутатът от БСП Явор Божанков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:Източник: fakti.bg