384 станаха жертвите на цунамито на индонезийския остров Сулавеси, много

...
384 станаха жертвите на цунамито на индонезийския остров Сулавеси, много
Коментари Харесай

Над 380 са жертвите на цунамито в Индонезия

384 станаха жертвите на цунамито на индонезийския остров Сулавеси , доста от починалите са отнесени от великански талази, до момента в който са играели на плажа, оповестяват локалните управляващи, представени от " Ройтерс ".

Силни земетресения не престават да раздрусват региона и в събота заран , откакто талази, достигащи до шест метра височина , минаха през живописния туристически район през вчерашния ден, задействани от земетресение с магнитуд 7,5.

" Когато опасността от цунами се появи през вчерашния ден, хората към момента бяха на брега и не избягаха незабавно и станаха жертви ", разяснява Сутопо Пурво Нугрохо, представител на организацията за бедствията в Индонезия.

Стотици хора се приготвят за плажен фестива л, с цел да отпразнуват годишнина на град Палу, като фестивалът е трябвало да стартира в петък вечер .

Някои хора се качват на шест метрови дървета, в опит да избягат от цунамито и да оцелеят, добавя Нугрохо.

 Видео демонстрира мощна вълна цунами, помела остров в Индонезия
Видео демонстрира мощна вълна цунами, помела остров в Индонезия

Земетресение със мощ 7,5 по Рихтер удари остров Сулавеси

Нугрохо разказва вредите като огромни, хиляди къщи, лечебни заведения, търговски центрове и хотели се унищожени , мостът на основната автомагистрала към Палу е пресечен от свлачище. Телата на някои жертви са открити в руините на разрушени здания, като все още ранените са 540 души , добавя той.

Десетки ранени са настанени в спонтанни медицински палатки , ситуирани навън.

Индонезийската метеорологична и геофизическа организация BMKG издава предизвестие за цунами след земетресението, само че го анулира 34 минути по-късно . Агенцията е необятно разкритикувана, че не е уведомила, че цунами удря Палу, макар че управляващите оповестяват, че вълните са пристигнали по същото време, когато е издадено предизвестието .

 Земетресение от 7,5 в Индонезия, заплаха от цунами
Земетресение от 7,5 в Индонезия, заплаха от цунами

При по-ранно земетресение през днешния ден почина един човек

Земетресението и цунамито провокираха с ериозно спиране на електрозахранването, което прекъсва връзките към Палу и в през днешния ден управляващите към момента изпитват компликации при координицаита на избавителните интервенции .

Агенцията не съумява към момента да получи информация от риболовния град Донгала, който е по-близо до епицентъра на земетресението. Повече от 600 000 души живеят в Донгала и Палу .

Министърът по сигурността Виранто разяснява, че военни са почнали да изпращат товарни самолети с помощи от столицата Джакарта .

Летището на Палу е затворено , откакто пистатата и кулата за надзор на въздушния трафик са потърпевши от земетресението , само че публични лица изясняват, че се готвят да ги отворят още веднъж, с цел да могат да одобряват изпращаната помощ.

Нугрохо разяснява, че към момента не е основан команден център за възобновяване при бедствия . Цунами са удряли Палу през 1927 и 1968 година, по данни на организацията за бедствия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР