38-годишна родилка с тежка кръвозагуба беше транспортирана с вертолет Дофин“от

...
38-годишна родилка с тежка кръвозагуба беше транспортирана с вертолет Дофин“от
Коментари Харесай

Транспортираха с военен самолет до София родилка в тежко състояние

38-годишна родилка с тежка кръвозагуба беше превозена с вертолет „ Дофин “от Силистра до Балчик, а оттова – с боен аероплан „ Спартан “ до София. От авиобаза „ Враждебна “ родилката е откарана с кола за спешна помощ в „ Майчин дом “.

 
Интубирана е и се организира интервенция в „ Майчин дом “ в София. Положението на дамата беше тежко.
Асен Меджидиев, министър на опазването на здравето

На фона на следващия случай, доказващ потребността от медицински хеликоптери, транспортният министър Христо Алексиев заяви, че до няколко месеца страната ни ще се снабди с такива. До тогава със незабавната помощ по въздух ще се заеме държавният авиоотряд.

 
Тук би трябвало да се знае, че това във всички страни е активност, която е платена. Спешната здравна помощ се финансира от страната, само че търсенето и спасяването в обикновено да бъде платено.
Христо Алексиев, министър на превоза

Оказва се обаче, че страната ни не е напълно готова за работа с медицински хеликоптери. Все още няма направен протокол, който да дефинира в какви случаи ще се употребява незабавната въздушна помощ, нито сертифицирани площадки в региона на лечебните заведения. Наред с това пораждат още въпроси:

Къде ще бъдат основани машните, къде ще бъдат хангарите на машините, къде ще бъдат дежурните екипи на дежурство, къде ще бъде подръжката на хеликоптерите във връзка с авиониката и във връзка с електроникат, в това число зареждането на машините?

Тези въпроси задава проф. Николай Младенов, който е взел участие в редица незабавни интервенции по въздух, в това число е транспортирал и потърпевшите от атентата в Сарафово през 2012-а.

 
За другите задачи хеликоптерите са разнообразни по характерности – един е за планинско избавяне, различен е, който влиза по характерности в морето. Трети е който трансферира от болница до болница.
проф. Никола Младенов, анестезиолог

Обучението на медицинските експерти за този вид работа също изисква време – може би година-две, счита проф. Младенов. А дотогава – ще се видят резултатите от публичната поръчка за наем на хеликоптер. Ако не се яви претендент – ще се разгласи нова такава.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР