37-годишна южноафриканка счупи световния рекорд на Гинес, след като роди

...
37-годишна южноафриканка счупи световния рекорд на Гинес, след като роди
Коментари Харесай

Рекорд: Южноафриканка роди 10 бебета, заченати по естествен път

37-годишна южноафриканка счупи международния връх на Гинес, откакто роди 10 бебета вкупом в болничното заведение в Претория, заяви Pretoria News.

Госиаме Тамара Ситоле и брачният партньор й Тебохо Цотеци към този момент имат 6-годишни близнаци и били шокирани, когато в началото лекарите споделили на Госиаме, че виждат на видеозона 6 бебета. Жената е забременяла по натурален път и в никакъв случай не е била лекувана за стерилитет, какъвто е нормалният случай за многоплодни бременности.

Бебетата - седем момчета и три девойки, са родени със секцио в 29-та гестационна седмица и са сложени в кувьози. Те ще останат в неонатология най-малко няколко месеца, до момента в който наддадат на тегло.

This is Gosiame Thamara Sithole, already a 37 year old mom of six year old twins who gave birth to a world record of decuplets (10 babies) at once.
— kagaaza Josh. (@JoshKagaaza)

" Щастлив съм. Развълнуван съм. Не мога да приказвам доста ", са първите думи на бащата след раждането на десетзнаците.

В изявление преди месец Госиаме Тамара признава, че е била шокирана, само че и очарована от бременността си. При първите прегледи, откакто открила, че е бременна, лекарите ѝ споделили, че виждат шест бебета, само че тя не им повярвала. Шокът за бъдещата майка се нараснал, когато на идващия обзор с видеозон гинеколозите успяли да преброят осем фетуса.

Майката признава, че е прекарала доста безсънни нощи поради физически дискомфорт, само че и от страхове за децата си.

" Как ще се съберат всички в утробата ми? Ще оцелеят ли? Ами в случай че се родят съединени в главите, стомасите или ръцете? Лекарите ме уверяваха, че всичко ще е наред. И Господ направи знамение и децата ми останаха в мен задоволително време ", споделя Госиаме.

В последна сметка бебетата се оказват 10.

Професор Дини Мавела, заместник-ръководител на здравното учебно заведение в Университета по здравни науки " Сефако Макгато ", сподели, че казусът е извънредно необичаен и нормално се получава в следствие от лекуване на неплодородие.

" Това е неповторима обстановка. Не знам какъв брой постоянно може да се случи. Но е рисково рискова бременност, извънредно комплексирана и високорискова обстановка. Опасността идва от това, че в утробата няма място за толкоз бебета и някои от тях може да са мощно недоразвити. Това носи риск и за оцеляването им след раждането ", изясни Мавела.

37-годишната южноафриканка счупи върха за най-вече деца, родени едновременно. Досега той принадлежеше на мароканка, която предишния месец роди девет деца.

Преди нея рекордьор беше американката Надя Сюлейман, която през 2009 година даде живот на осем деца, само че те бяха заченати посредством ин витро оплождане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР