"Всички сме наясно, че от години българският спорт и българските

...
"Всички сме наясно, че от години българският спорт и българските
Коментари Харесай

Кралев: Повече крачка назад не може да има


"Всички сме наясно, че от години българският спорт и българските почитатели са заложници на една шепа хулигани, огромна част от тях с престъпни досиета, които тероризират и почитатели, и фенове, и съдии, и треньори, и клубове, и всички. Ние сме наясно, че от тук нататък повече крачка обратно не може да има", разгласи спортният министър Красен Кралев във връзка тежкия случай със чиновник на реда по време на последното дерби сред ЦСКА-София и Левски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Кралев участва на работната среща сред представители на Министерство на вътрешните работи, Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и Народното събрание, на която се разиска въвеждането на нови ограничения за сигурността по време на футболни срещи. Кралев разкри, че се изготвя чисто нов Закон за футболното безчинство, направен от екип от народни представители и специалисти на ММС под управлението на ръководителя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Новият закон ще влезе за разискване в границите на два месеца. Основните промени в новия закон ще целят лицата с нарушавания да не се позволяват до стадиона.

"Освен с краткосрочните ограничения, всички сме обединени към концепцията, че явно досегашната форма за битка с тези уродливи феномени явно не е доста ефикасна и считаме, че главният пропуск е този, че бяха съсредоточени главно върху наказания върху клубовете. От тук нататък всички промени, които ще вършим, желая доста деликатно да ме чуят тези, които отиват дрогирани и пияни на футболните срещи и се пробват да тероризират децата и почитателите, които стоят там, и освен на футболни срещи. Всички ограничения ще изповядват общата философия за усилване на персоналната и самостоятелна отговорност. Всичко допустимо ще бъде направено тези хора да бъдат разпознати, заснемани, да сме наясно в кой миг, в коя спортна среща, кой къде стои. Ще извървим до дъно пътя, с цел да може както други страни, които бяха в доста по-тежко положение на надзор на тези хора, които посещават спортни срещи и тероризират всички почитатели, страните се оправиха, ще следваме и техния опит, с цел да може това изрично да бъде прекратено", изясни министърът.

"На първо време доста незабавни промени ще бъдат направени в закона за футболното безчинство, с цел да могат потребностите от лимитиране на тия феномени в идващите няколко месеца. Имаме подготвен нов закон за футболното безчинство, който е направен от група народни представители и Министерството, под управлението на Славчо Атанасов, който е ръководител на Комисията за младежта и спорта. Но там ще отнеме време, няколкото месеца, до момента в който този закон бъде разискван, влезе в действие и по този начин нататък", добави той.

Предвижда се изработването на нова Наредба за сигурността за спортните обекти и уреди. За това ще дават отговор ММС, Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и БФС. Целта е да има обвързване да се слагат камери по стадионите с висока разграничителна дарба, както и да се закупят системи за идентификация при закупуване на билети за футболни срещи. Ще бъдат разисквани и възможни промени в Наказателния кодекс, за което ще дава отговор Вътрешната парламентарна комисия. В момента се изготвят и промени в нормативните уредби на БФС, които да бъдат в духа на обсъжданата през днешния ден тактика за справяне с футболното безчинство.

"Ще пожелаваме от всички клубове да бъдат сложени камери, такива, каквито Министерство на вътрешните работи изисква. Ще бъдат заложени стандарти за сигурност на стадионите, за допускане на хора на стадионите, които ще настояваме да бъдат спазвани категорично, без изключения. Като имат пари да дават по 20 хиляди лв. заплати за футболисти, ще имат пари и 20 хиляди лв. еднократно за съоръжение на стадионите с камери с висока разграничителна дарба. Имаме оферти за идентификация на всеки един, който е закупил билет. Ще се знае самоличността на всеки един, закупил билет", сподели още Кралев.

"Затварянето на футболните игрища не е решение на казуса. Смятате ли, че в случай че бяха стадиона за идния мач сред Левски и ЦСКА, щеше да бъде по-спокойно за жителите в София. Това са 30 хиляди души, които желаят да дойдат на стадиона да участват и щяха да дойдат на стадиона извън и да бъдат лишени от правото да гледат обичания си тим. Дали това е вярното решение?", счита той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР