"Ние сме направили всичко възможно да осигурим най-добрата възможна подготовка

...
"Ние сме направили всичко възможно да осигурим най-добрата възможна подготовка
Коментари Харесай

Кралев: Осигурихме възможно най-добрата подготовка на състезателите за Олимпиадата


"Ние сме създали всичко допустимо да осигурим най-хубавата допустима подготовка на тези състезатели, макар че няма безспорна никаква инфраструктура за зимни спортове. Всички упражняваха в чужбина, каквото са го поискали, са го получили. Ние направляваме харченето на финанси, цялостната тактика, само че няма по какъв начин да направляваме решението на треньора", съобщи спортният министър Красен Кралев по време на днешното чуване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кралев дава отговор на въпросите на Комисията за първи път след края на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг и бе запитан от представителя на Българска социалистическа партия Иван Ченчев за слабото показване на България на Игрите. "Тук има доста фундаментални въпроси. Първо, каква е отговорността и ролята на страната и Министерството при присъединяване в тези Олимпийски игри. Ние сме създали всичко допустимо да осигурим най-хубавата допустима подготовка на тези състезатели, макар че няма безспорна никаква инфраструктура за зимни спортове. Имаме три пързалки, едната я откриха преди една година в Кранево, там даже още няма спортни клубове. Софийският зимен замък се ремонтира, ски писти нямаме, 200 километра са, нямаме ски шанци, нямаме трасе за сноуборд и така нататък Но ние направихме всичко допустимо като организация, като страна всички тези спортисти да бъдат оптимално обезпечени. Всички упражняваха в чужбина, каквото са го поискали, са го получили", отговори Кралев.

"Ние направляваме харченето на финанси, цялостната тактика, само че няма по какъв начин да направляваме решението на треньора. Няма по какъв начин да се намеся в решението на треньора на Радо Янков примерно, да реши да тества нова екипировка по време на сезона. Или взима решение и споделя, откакто съм приказвал с него, "ние смятахме да почнем сезона по-спокойно, с цел да бъде в пикова форма по време на Олимпиадата". Оказа се, че олимпийската купа я завоюва този човек, който беше на еднообразно мощно равнище от самото начало. Това са решения, които взима треньорът и той би трябвало да носи отговорност и ръководителите на федерациите. Мога да кажа, че трима души са си изпълнили задачите - Зографски, Алберт Попов и Сани Жекова. Това са ни опциите в момента", добави министърът на младежта и спорта.

"Разбира се, огромното ни отчаяние пристигна от представянето на биатлонистите, които макар че са надалеч от медалите, можеха да се показват доста по-добре. Тези разбори и отговори би трябвало да дават треньорите и шефовете на федерациите. Ние можем да осигурим финансите, само че няма по какъв начин да изберем ските на състезателите. Очевидно имаме проблем, за който неведнъж сме давали сигнал - нашите спортисти отиват на най-голямото си съревнование душевен неподготвени. В едни други времена след подобен неуспех си отиваха треньори и шефове на федерации. Сега, най-лесното е да упрекваме министъра и Министерството, че не са си свършили работата. Всички сме разочаровани, само че такива са ни възможностите", сподели още Кралев.

Министърът и представителите на Комисията взеха решение след няколко месеца Министерството да показа пред Комисията повсеместен разбор за представянето ни на Олимпиадата в ПьонгЧанг, както и да се стартира разговор за тактиката на страната за присъединяване на България на Летните олимпийски игри в Токио през 2020-та година. "Аз диря с вас един диалог, да си определим тактиката и задачите за идващите Летни игри, тъй като там са ни задачите и огромните упования. В исторически проект България е взимала четири медала на Зимни игри, които по-скоро са изключение от наклонността, тъй като, с цел да имаме триумфи там, би трябвало първо да си свършим работата с инфраструктурата. Като няма къде да упражняват децата, като няма конкуренция, няма по какъв начин да чакаме мощни резултати", сподели Кралев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР