"Европа ностра" с доклад за възстановяването на паметника на БузлуджаПаметникът

...
"Европа ностра" с доклад за възстановяването на паметника на БузлуджаПаметникът
Коментари Харесай

"Европа ностра" с доклад за възстановяването на паметника на Бузлуджа

"Европа ностра" с отчет за възобновяване на паметника на Бузлуджа
Паметникът на Бузлуджа е едно от седемте най-застрашени културни наследства в Европа през 2018 година, а най-голямата европейска неправителствена организация за запазване на културно историческото завещание "Европа ностра" през днешния ден разгласява отчет за него.

Новината заяви в Пловдив Пийт Джаспърт, вицепрезидент на организацията и дясна ръка на Пласидо Доминго. Той взе участие в церемонията по награждаването " Чудесата на България", съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Докладът е оповестен на формалната страница на организацията и е напълно съответен. Направен е след тридневна експертна задача в края на септември на експерти по културно завещание и финансисти и след срещи в Министерски съвет, Министерството на културата и Регионалната администрация в Стара Загора. Какви са изводите и рекомендациите?

" Паметникът е неповторимо инженерно достижение, пример на архитектурата и приложните изкуства и има огромен потенциал", се споделя в отчета. Според специалистите, той би трябвало да се възвърне и върне към живот не напълно в истинския си тип, само че приспособен към новото време и с нови послания. Особено значимо е да не става предмет на политически несъгласия.

Като първа неотложна стъпка "Европа ностра" поучава да се извърши ремонт на покрива и на прозорците, тъй че там да не влиза вода и да се спрат разрушенията на времето до фаза вътре да влязат към този момент специалистите за точни оценки. Този стадий би коствал 500 000 евро плюс Данък добавена стойност. В момента паметникът се води на Регионална администрация Стара Загора, от организацията предлагат собствеността да се трансферира, като предлага няколко разновидността, само че при всички положения страната да е ангажирана с цялостното възобновяване и по-сетнешната употреба и ръководство. Частна благосъстоятелност може да се допусне в оперативната фаза, се споделя в отчета. Що се отнася до комунистическите символи- петолъчките, залата във форма на орден, релефните надписи на входа- те да останат, само че да не се реставрират- по този начин, че да бъдат интерпретирани не като агитация на някогашния социалистически строй, а като част от историята на страната в последните два века, самобитна граница.

Паметникът на Бузлуджа може да стане в бъдеще мощен привлекателен център за културен туризъм, считат от фондацията, за конгреси, семинари, изложения. Но от "Европа Ностра" предлагат в отчета си методът на употреба на постройката след нейното цялостно възобновяване да бъде подложен на публичен спор. Като база за него дано се тръгне от концепцията на фондация " Паметник Бузлуджа". Препоръчва се прагматичен метод. В един по-късен проект специалистите виждат различен план, стъпил въз основата на този - Национален парк музей Шипка- Бузлуджа.

Според отчета на "Европа ностра", предварителната стойност на възобновяване на паметника на Бузлуджа е към 7.5 млн. евро плюс Данък добавена стойност, които може да се търсят от Европейските структурни фондове, най-много от Европейския фонд за районно развиване или Кохезионния фонд. По планове, работата до цялостното възобновяване ще трае 4-5 години, а всяка година ще бъдат отворени 600 работни места. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР