"Българското председателство успя да върне региона (б.р. Западни Балкани) в

...
"Българското председателство успя да върне региона (б.р. Западни Балкани) в
Коментари Харесай

Димитров: Българското председателство ни върна в дневния ред на ЕС


"Българското председателство съумя да върне района (б.р. Западни Балкани) в дневния ред на Европейски Съюз “.

Това споделя в извънредно изявление за предаването на Милена Милотинова "Брюксел 1 “ на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров. „ Ние сме като един остров, обкръжен със страни-членки и бяхме на периферията на политическото внимание – (б.р. досега) не се говореше и мислеше за Балканите, целият район беше пуснат малко като на автопилот. Връщането ни в дневния ред на Европейски Съюз доста ни оказа помощ и ни даде претекст да сграбчим шанса (б.р. за евроинтеграция). Самото отношение към Македония и към другите проблеми на Балканите, водачеството на България в този развой оказа помощ да се тръгне към пътя на решение на въпросите, на практичността, с взор към бъдещето. Много ни помогнахте, “ съобщи още Никола Димитров.

Договорът с България ни даде храброст и за този с Гърция, сподели външният министър на Р Македония. Цяло потомство изгубихме в разногласието за името, разяснява той.

"Добре е да приключим с антиквизацията, даже договорът с Гърция да не беше реалност, “ съобщи външният министър на Р Македония. „ Най-голямата отговорност на Никола Груевски (б.р. предходния министър председател на страната) по въпроса за името беше, че в отбрана на „ идентитета “ направи огромна обърканост с процеса на антиквизация – стартира да търси идентичността ни две хилядолетия обратно, във времето на Александър Македонски. И това освен че даде причини на отрицателните сили в Гърция, които не желаят този въпрос да се реши, а и обезсърчи позитивните сили, също и у нас докара до комплициране кои сме ние и каква просвета имаме, а и по някакъв метод обърка и трети страни – наши другари, които започнаха да гледат на този въпрос като на типично балкански, нерационален, неблагоразумен въпрос, “ съобщи Димитров.

След съглашението с Гърция за името, страната чака на срещата на Европейски Съюз на 26 юни да й бъде дадена дата за начало на договаряния с Европейски Съюз, а през юли - да получи покана за НАТО.

За траялата 120 секунди среща с президента на страната Георге Иванов, за какво Вътрешна македонска революционна организация – ДПМНЕ провежда митинги против съглашението с Гърция, ще бъдат ли дадени ли спомагателни гаранции на България, че името Северна Македония няма да е мотив за териториални искания или искания към историята ни, както настоя Българска социалистическа партия - цялото изявление на Милена Милотинова с министър Никола Димитров ще бъде излъчено през днешния ден от 17.30 часа в предаването „ Брюксел 1 “ по национална телевизия Bulgaria ON AIR. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР