330 жители на Неделино са получили писма за наложени запори

...
330 жители на Неделино са получили писма за наложени запори
Коментари Харесай

Хора припадат заради страшни писма от ЧСИ

330 поданици на Неделино са получили писма за наложени запори от частен правосъден реализатор за сумата от 238 739.47 лв. поради остаряло обвързване на общината към частна компания.

" Запорите на хората са за дължими такси и налози към локалната хазна, като част от тях нямат неплатено обвързване. Ние научихме за тях от две писма от частния правосъден реализатор - в едното със 180 лица и компании, а в другото - със 150 лица и компании, с предизвестие, че общината няма право да събира локални налози и такси от тях, другояче носим наказателна отговорност ", сподели кметът на община Неделино Боян Кехайов.

Задълженията на локалната администрация са към компания " Диолен " ЕООД, която правила строителни ВиК действия и доставяла писалищен материали на общината в интервала 2011 - 2014 година за към 100 хиляди лева

Сумата обаче повишена до над 230 000 лв. с лихвите и санкциите.

" В писмата хората са получили против името си цифрата на цялото обвързване на общината и доста от тях са изпаднали в потрес от шестцифрената сума, която им се търси като тяхно обвързване. Лично на мен човек ми показа, че е примрял, като е видял писмото, прилошало му е. Част от хората пък се съмняват, че писмото е правдиво, споделят, че са заподозрели да не е дело на измамници ", сподели Кехайов.

Според кмета, заплащането на налозите на сметката на ЧСИ пък се е трансформирало в Параграф 22 за хората, изключително за тези, които се издължавали за налог МПС. " Когато заплащат данъка на колата в общината, незабавно им се отразява в пункта, че са го платили и могат да минат механически обзор. А когато хората заплащат на банковата сметка на ЧСИ, се отразява при нас чак след към 20 дни с осчетоводяването. Хората идват при нас, споделят: аз си платих налога, а вие не сте ме отразили и не мога да мина обзор на колата.

Това си е дискриминация против хората. От бизнеса са настроени доста отрицателно и декларират, че е по-добре да си сменят седалището на компаниите в други общини. Това е доста пагубно за община Неделино ", разяснява Кехайов.

Заради голямото напрежение в общината и взимането на незабавни ограничения за решението на казуса кметът свика изключителна сесия на Общинския съвет в Неделино следобяд във вторник. " Искам да разясним първо на популацията за това обвързване, което е за остарял интервал. Фактът, че тази компания доставя 4-5 години услуги и материали на общината и не си търси тогава парите, а в този момент, ни кара да подозираме политически детайл, тъй като с този запор ще се стопират дейностите на общината - сметоизвозване, сметопочистване и други, които се финансират от локални налози и такси. От тази компания е редно, съгласно мен, да търсят отговорност от този, който ги е натрупал тези отговорности към тях. Защо ние би трябвало да разплащаме остарели борчове, които те тогава не са си търсили. Имаме опасения, че ще стартират да идват още такива писма ", споделя Кехайов.

Кметът съобщи, че хората укоряват управата, че е предоставила персоналните им данни на ЧСИ.

" Категорично общината не е предоставяла персонални данни на хората и ще сигнализираме и Прокуратурата, и Комисията за отбрана на персоналните данни за корист с персоналните данни на жители на община Неделино. С адвокати се консултираме дали са законосъобразни тези запори на хората, само че при всички случаи, даже да са законосъобразни, са много нападателни тези дейности. Ще заведем дело в Окръжен съд за анулация на тези запорни известия на хората. Не споделяме, че общината не ги дължи тези пари, само че желаеме да влезем в режим на договаряне с компанията за разсрочено заплащане и ще желаеме запорът да се наложи от ЧСИ върху общината, а не върху жителите и компаниите. Ще желаеме да събираме отговорностите на жителите и компаниите при нас и да ги отчитаме на ЧСИ, с цел да могат да се отразят заплащанията, в противоположен случай хората отново ще остават данъчно задължени. Има хора, които се нуждаят от удостоверения за липса на отговорности, а ние не можем да им издадем, тъй като осчетоводяването не е в действително време, когато вървят заплащания през ЧСИ ", разяснява Кехайов.

" Няма да разясня ", съобщи през вчерашния ден един от двамата частни правосъдни реализатори, записани в писмата на хората от Неделино.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР