33 неправителствени организации публикуваха отворено писмо във връзка със скандала

...
33 неправителствени организации публикуваха отворено писмо във връзка със скандала
Коментари Харесай

Скандалът HelpKarma: 33 организации ``за`` бърза проверка и наказания при злоупотреба с дарения |

33 неправителствени организации разгласиха отворено писмо във връзка със абсурда за.

" Изнесените в медиите обстоятелства за ръководството на една дарителска платформа заслужено провокираха скандал и напрежение, тъй като при дарителството най значимо и най-крехко е доверието. Работата в тази сфера изисква морал, професионализъм, отдаденост и сила, а дарителската просвета се построява и възпитава с години ", пишат те и допълват, че аргументите за сходни кавги би трябвало да се разясняват намерено и почтено.

Как се стигна дотук, че вместо да въодушевява, дарителска платформа е мотив за отвращение - питат организациите и дават отговор:

" Безспорен факт е, че здравната система у нас не работи дейно и не подсигурява съответна и навременна помощ на всички нуждаещи се . През последните години бяха разрушени добре работещи механизми , какъвто беше фондът за лекуване на деца. Още през 2016 година, когато започнаха свадите към фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на активността му в НЗОК, предупреждавахме обществено, че това неизбежно ще докара до лавина от дарителски акции за лекуване, за които няма явен правилник, а орисите на стотици деца ще зависят от донори . Реално работеща система за лекуване на хора в чужбина в никакъв случай не бе построена . В момента НЗОК поема лекуване в чужбина, само че за първите 9 месеца на тази година за лекуване на деца в чужбина да вземем за пример са отпуснати 547 013 лева, до момента в който от донори в акции са събрани милиони. Социалната поддръжка за хората с увреждания също е минимална, изключително за децата с увреждания, които постоянно не получават най-хубавото в региона на лечението и грижата, заради недофинансираната система и неналичието на средства у техните фамилии. Институциите явно не се оправят и България продължава да бъде единствената страна в Европейски Съюз, в която жителите непрестанно събират средства, с цел да избавят животи ".

" Страничният резултат " от разкритията за HelpKarma е създалото се съмнение към честни организации, които работят с помощта на донори, каквито са сдружения, фондации, читалища, учебни настоятелства, клубове. По този мотив 33-те Неправителствени организации акцентират, че те " способстват за решение на значими обществени проблеми, трансформират човешки ориси и оказват помощ там, където страната не доближава, работят главно с помощта на донори ". И молят: " не трябва да позволяваме честни организации и начинания незаслужено да понесат следствията от разрушеното доверие към една платформа " .

В отвореното си писмо неправителствените организации приканват " способените органи бързо да извършат инспекция и да осведомят обществото за резултатите от нея. Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и дейно осъдени. За да се върнем колкото може по скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и донорите, и надарените заслужават ".

Те се обръщат и към обществото с думите: " Жизнено значимо е обаче и още нещо – ние, като общество, да се обединим и да пожелаеме от страната основаването на съответни и работещи финансови механизми, които да обезпечават навременно и качествено лекуване за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна напълно върху донорите " .

" През годините не една и две спешни обстановки потвърдиха, че вие, донорите постоянно сте там, където има потребност от поддръжка и вяра. Благодарим ви! ", приключват писмото си 33-те организации:

1. Български дарителски конгрес
2. Фондация „ Работилница за цивилен начинания ”
3. Фондация „ Бикоуз в помощ на благотворителността ”
4. Фондация „ Обществен дарителски фонд за Варна “
5. Фондация „ Карин дом “
6. Американска фондация за България
7. Сдружение „ Благотворителен фонд проф. доктор Желязко Христов, д.м. ” 8. Национална мрежа за децата
9. Фондация „ Обществен дарителски фонд – Стара Загора “
10. Българска фондация „ Биоразнообразие “
11. Фондация „ За нашите деца “
12. Асоциация на парковете в България
13. Български център за нестопанско право
14. Фондация за децата в риск по света
15. Търговско-промишлена палата Стара Загора
16. Граждански клуб „ ЛИПА “ (Либерална стопанска система, напредък и активност), Стара Загора
17. Международна фондация „ Св. св. Кирил и Методий “
18. Фондация „ Еврика “
19. Фондация „ Дечица “
20. Български фонд за дамите
21. Инициативата #ЗаДоброто
22. Българско съдружие „ Лимфом “
23. Фондация „ Мисия Криле ”
24. Фондация „ Заслушай се ”
25. Фондация “ПАЦЕП ”
26. Сдружение “Общност Мостове ”
27. Движение на българските майки
28. Фондация „ Каузи “
29. Фондация „ Генерация “
30. Фондация “Право на детство ”
31. Българска организация на хижите с обсервация - БОХО 32. Сдружение " Операция: Плюшено Мече "
33. Фондация “Искам бебе ”
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР