За последното денонощие у нас са били регистрирани 33 нови

За последното денонощие у нас са били регистрирани 33 нови ...

33 нови заразени с коронавирус за последното денонощие.


За последното денонощие у нас са били регистрирани 33 нови случаи на заразени с коронавирус. Така общият им брой става 276. Това обяви редовния сутрешен брифинг началникът на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В сравнение с последния брифинг има 12 нови положителни проби за COVID-19. В Бургас има 3 – жена, пътувала до Англия, и две деца на 3 и 8 години, контактни лица на доктор, заразен с коронавирус. 3-годишното дете е най-младият пациент в страната. В Пловдив има 4 случая, София също 4 и Кюстендил – 1. Пациентите в тежко състояние остават критични. Няма нови интубирани случаи.

Изработени са и препоръките за освобождаване на болни, диагностицирани с коронавирус, които са в добро общо състояние, но не напълно изчистени от вируса. Те ще бъдат под домашна карантина за 21 дни, след което ще бъдат тествани отново за COVID-19.

Ген.-майор Мутафчийски обяви още, че до момента са направени общо 6454 теста, от които 4 800 в София.

По думите на началника на националния оперативен щаб се обмисля цели семейства да бъдат поставяни под карантина, ако се установи един заразен сред тях. Той подчерта, че тази практика е приета в много страни.

Открита е и DMS линия за подкрепа на българските медици, които се борят с епидемията, с кратък номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST

Вчера е сключен договор за дарение от АЕЦ Козлодуй в размер на 800 хил. лева.

Ген.-майор Мутафчийски заяви, че в болниците в страната има подготвени общо 7473 легла за болни с коронавирус, от които 1137 са в София. Той подчерта, че броят им е увеличен десетократно от началото на епидемията. Интензивни легла с респиратори са общо 1347, от които 518 в столицата.

Източник: manager.bg