328 от членовете на Европейския парламент подкрепиха включването на ядрената

...
328 от членовете на Европейския парламент подкрепиха включването на ядрената
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: След двегодишни усилия убедихме ЕП да се признае ядрената енергия за зелена -

328 от членовете на Европейския парламент поддържаха включването на нуклеарната сила и природния газ в листата на зелени и устойчиви енергийни източници, обхванати от така наречен таксономия (класификация) на Европейския съюз.

На пленарна сесия в Страсбург с 278 „ за “, 328 “против “ и 33 „ въздържал се “ евродепутатите гласоподаваха и отхвърлиха възражението на Делегирания акт на Регламента за таксономията. Това значи, че проектът за деяние на Европейската комисия за финансиране и стимулиране на зелените вложения ще разреши на частните капитали да финансират планове в тези сфери.

„ Подкрепата за нуклеарната енергетика и природния газ е основополагаща. Това е първата крачка за гарантиране на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Ядрената сила като зелена и устойчива към този момент е реалност. “, съобщи Цветелина Пенкова, член на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал и вицепрезидент на Групата за поддръжка на нуклеарната енергетика в Европейския парламент.

„ Въпросът е основен както за Европейски Съюз, по този начин и в частност за България. Днес бе даден явен сигнал, че след близо 2 годишни старания на работа, прагматичните политики са водещи. В дълготраен проект нуклеарната сила е най-ефикасният метод за реализиране на задачите на Зелената договорка. Гласуването бе едно от най-важните до момента. Възобновяемите източници са бъдещето, само че към момента не разполагаме с задоволителен механически потенциал, с цел да разчитаме единствено и само на тях. “, добави евродепутатът. Тя добави, че идната стъпка следва да се вземе от Съвета и ръководителите на страните членки на Европейски Съюз, само че предизвести, че „ страните в Европейски Съюз разполагат с стеснен запас и единствено посредством готовност на частни вложения за инфраструктура на базови мощности можем да запазим енергийната непоклатимост на Европейски Съюз “, уточни тя.

Цветелина Пенкова е безапелационна, че гласуването насочва и знак към България. За страната е извънредно значимо развиването на нови базови мощности и решението на Европейския парламент ще даде нужния тласък.

Възможностите за вложения в нови нуклеарни централи и развиването на нови технологии в тази сфера затвърждават Европейския нуклеарен бранш като един от най-иновативните в света.

Ниската дълготрайна цена на електрическата енергия, генерирана от нуклеарните централи, актуалната геополитическа конюнктура и интервалът на възобновяване след пандемията дефинират решението на Европейския парламент като крайъгълен камък за гарантиране на енергийната сигурност на континента.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР