32 години след своето основаване, Агенцията по заетостта отчете исторически

...
32 години след своето основаване, Агенцията по заетостта отчете исторически
Коментари Харесай

Най-ниските нива на безработица в историята си отчете Агенцията по заетостта

32 години след своето учредяване, Агенцията по заетостта регистрира исторически най-ниското ниво на безработица в страната . Според статистиката на организацията, през месец април равнището на записаната безработица доближи най-ниската си стойност до момента – 4.6%. Понижението по отношение на предходния месец е с 0.2 процентни пункта, а на годишна база се следи спад от 1.5 пункта.

Общият брой на безработните в бюрата по труда също понижава , като през април те са 150 547. Това е с 5316 по-малко по отношение на броя им през март и с 49 870 или с 24.9% по-малко спрямо година по-рано. През месеца са се записали нови 18 647 безработни. Те са с 2900 по-малко от предходния месец, а на годишна база се следи спад от 3277 лица. Други 579 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца. 

Започналите работа безработни през април са 15 144 или с 822 по-малко по отношение на март. В съпоставяне със същия месец на миналата година те са с 9358 по-малко. Работа посредством бюрата по труда откриха и 185 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. 

Разпределението на намерилите своето ново работно място през месеца по браншове на стопанската система е както следва: 82.8% са устроени в действителната стопанска система , като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 21,3%, следват търговията – 13.7%, хотелиерството и ресторантьорството – 10.2%, селското, горското и рибното стопанство – 6,8%, държавното ръководство – 5.6% строителството – 5.1%, и др. 

2604 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 104 по стратегии и ограничения за претовареност и 2500 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” (ОП РЧР). Схемата „ Заетост за теб ” по Оперативна програма РЧР, която започва през месец юли 2020 година като антикризисна мярка, продължава да обезпечава работа на безработни лица в неравностойно състояние на пазара. Само през април са подписани трудови контракти с нови 1230 безработни. 

Предоставянето на средства по добре познатата към този момент антикризисна мярка 60/40 също продължава, като единствено през месец април по тази процедура са утвърдени заявките на 1936 работодатели за опазване заетостта на близо 36 700 служащи и чиновници. 

Заявените работни места на първичния пазар на труда през април са 14 707 или с 2612 по-малко от предходния месец. Спрямо същия месец на 2021 година те са с 3423 по-малко. Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (25.4%), следват хотелиерството и ресторантьорството (23.9%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (11.9%), административните и спомагателните действия (6.7%), държавното ръководство (6.2%) и селско, горско и рибно стопанство (5.7%). 

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са:
личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги;работници в селското, горското и рибното стопанство;продавачи;машинни оператори на стационарни машини и съоръжения;работници в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт;квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни;работници по събиране на боклуци и сродни на тях;металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии;помощници при подготвяне на храни;чистачи и помощници и др. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР