31-вото издание на Международния театрален фестивал Варненско лято срещна публиката

...
31-вото издание на Международния театрален фестивал Варненско лято срещна публиката
Коментари Харесай

Саломе Льолуш и "Това не го казвай!" на "Варненско лято" 2023

31-вото издание на Международния сценичен фестивал " Варненско лято " срещна публиката си с френската режисьорка и драматург Саломе Льолуш . Тя гостува във Варна, с цел да гледа за първи път на непозната сцена пиесата си " Това не го казвай! " , която у нас се играе под режисурата на Явор Гърдев и в осъществяване на Захари Бахаров и Теодора Духовникова.


Интелигентна, артистична и провокативна е пиесата на французойката. Затова и беше извънредно топло посрещната от публиката на фестивала. Тя разяснява проблемите, които вълнуват обществото през днешния ден – истините, които изричаме или в множеството случаи премълчаваме; бъдещето на природа, само че на първо място това на детето; сладкиша на свекървата и връзките със фамилните ни приятели; усещаме ли се на място в кожата си, на планетата, в обществото; политическите ни визии и различия; визията ни и опциите ни; какво е да си издържана жена, която не желае да наподобява като такава, или да си стопанка, която е приела това за нещо шик; какво е да си мъж, който желае да спести мъчителната истина на другите, а в това време към този момент не може да я разграничи от премълчаната история.

 Саломе Льолуш , както споделя и Явор Гърдев, демонстрира рядко срещана благотворителност към своите персонажи. Тя ги приема такива – каквито са, и без значение от дефектите им да вземем за пример или метода, по който се отнасят един с различен,  им дава опцията да продължат да живеят дружно. Щастливи от това, че си приказват. Текстът ѝ е на високо езиково равнище, което обаче разрешава тълкования, които още веднъж да доведат до същия смисъл. Без значение от нравствените белези на страната и хората, към които е съотнесен. Думите в него могат да бъдат изречени както от радикална активистка за правата на дамите, по този начин и от жена, която изисква да бъде издържана от мъжа си. И те постоянно ще работят за концепциите на пиесата и ще доближават до съзнанието на феновете.

За Саломе, която дефинира себе си като човек, който прави спектакъл, няма въпроси, които да не могат да бъдат коментирани. Пътя, който тя избира към тях, е този на смеха, иронията и логическия абсурд.

Чуйте детайлности от срещата ѝ с варненската аудитория. Преводът е на Снежина Здравкова , която превежда и драматургичното произведение на български език.

" Това не го казвай! " е колкото пиеса за мъжко-женските взаимоотношения, толкоз повече е и за моралните всемирен полезности и благоприятни условия за взаимно битие. И по този начин, в клопката на връзката, в която всички изпадаме, една жена поддържа връзка с обич, любознание и хиляди думи за казване със своя мъж. Жената е актрисата Теодора Духовникова , а в звуковия файл можете да чуете повече и от нея.

Международният сценичен фестивал " Варненско лято " 2023 ще продължи до 10 юни. Той се провежда от фондация " Виа фест " с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Община Варна чрезНационален фонд " Култура ", Чешкия център в София и Първа капиталова банка.

Снимки: viafest.org

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР