31 октомври 2006 година, групова фаза на Шампионската лига, Левски

...
31 октомври 2006 година, групова фаза на Шампионската лига, Левски
Коментари Харесай

За фамилията на един вратар

31 октомври 2006 година, групова фаза на Шампионската лига, Левски посреща Вердер Бремен. В 33-ата минута 18-годишният вратар на домакините подценява сложна върната топка от Лусио Вагнер и тя влиза в мрежата за 0:1. В рамките на идващите няколко минути немският отличник бележи нови два гола, публиката беснее против личните си юноши, а на почивката разплаканият гений е демонстративно сменен, което единствено прибавя сол в раната.

7 юни 2023 година, основен мач за финалната класификация в българското състезание – както за купа, по този начин и за систематизиране на евроквоти, с допълнение – конфликт сред безконечните врагове в родния футбол.

В 36-ата минута 18-годишният вратар на Левски се озовава в ничия земя при рутинно мятане от тъч и инкасира гол за 0:1. Петнайсетина минути след почивката пък излиза надалеч отвън полето си, с цел да пресече привидно лесна изритана напред топка.

Вместо това обаче се обърква, не съумява да почисти, а дава директна асистенция на противниковия нападател Дюкенс Назон. Втора груба неточност - 0:2. Талантът приключва мача, а обществената реакция е в негова отбрана. Горе главата, момче, всичко е наред, неточности на растежа, няма проблеми.

Да, прави са, всеки бърка. Младият пазач заслужава поддръжка...

По подигравка на ориста 18-годишният през 2006-а година вратар бе на скамейката в същия мач, в който 18-годишният понастоящем вратар коства триумфа на своите. Което прави разликата в отзвука от дейностите на двамата още по-фрапантна.

Че вратарите вършат неточности – това е ясно. Че вратарските неточности са надалеч по-очевидни от тези на полевите играчи – също. Вратарите са друга порода - един път решил да си вратар, би трябвало да си наясно с голямата тежест, с отговорността и с възможните последици от дейностите си на тази позиция. 

Сбъркан пас, несъответстващо позициониране – всичко минава сред капките, до момента в който вратарската неточност се набива в очи дотолкоз, че и неделните " почитатели " да я употребяват в опит да потвърдят, че са разбирачи.

Тук въпросът е различен. Защо реакциите по отношение на единия и по отношение на другия бяха в радикално противоположна посока. Отговорът е елементарен. Защото, единият носи фамилия Андреев, другият – Михайлов. Пък " Михайлов " се оказва мръсна дума в българския футбол, комфортно опрощение за безусловно всяка неверна стъпка.

Разбира се, че Пламен Андреев би трябвало да получи поддръжка, защото е млад и надарен. Това е човешкото, моралното и вярното отношение. Но същото важи и за Николай Михайлов – футболист, наблюдаван под лупа единствено поради името си. Футболист, който, изключително в последните години, бе подложен на меко казано гнет от треньори, ръководители и ентусиасти, защото е наследник на татко си. Кой е татко му? Най-успешният вратар и капитан в историята на българския народен тим – това е несъмнено. Също – вратар, който е правил типично вратарски неточности и също е страдал от отношение, тъй като е наследник на огромния Бисер Михайлов.

Какво излиза? Талантът, качествата, капацитетът – това са извънредно маловажни фактори, или по-скоро – по-маловажни от семейството. Да си Михайлов е непростимо, да си Андреев, Петров, Иванов или нещо сходно – ето това е индулгенция.

С едно конкретизиране. Няколко месеца след оня 31 октомври 2006-а 18-годишният вратар на Левски бе закупен от Ливърпул по персоналното гледище на Рафа Бенитес, а след това направи най-хубавата кариера на български вратар в чужбина. В цялата история на българския футбол.

Има ли причинно-следствена връзка сред рецензиите и триумфа? Може би. Може би е микс от гений, качества, капацитет, само че и душeвност. Защото, да се изправиш против всички и да стиснеш зъби против обществения двоен стандарт сигурно е не е елементарно. 

А в този момент си представете какво щеше да се случи, в случай че Михайлов не се споделяше Михайлов…
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР