300 католически свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца,

...
300 католически свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца,
Коментари Харесай

Мащабен скандал: 300 католически свещеници насилили сексуално поне 1000 деца в Пенсилвания

300 католически свещеници са насилвали полово повече от 1000 деца, разкрива отчет за католическата черква в Съединени американски щати.

Мащабният скандал визира шест епархии в щата Пенсилвания: Питсбърг, Скрантън, Ери, Алънтаун, Грийнсбърг и Харисбърг. За останалите две енории в щата данните бяха оповестени по-рано и разкриха сходни резултати.

Смята се, че стотици свещеници са правили полово принуждение над деца от 40-те години на предишния век до момента, а в това време висши чиновници в църквата, включително настоящият архиепископ на Вашингтон, освен не са подхванали дейности против закононарушенията, а са ги прикривали. Това стана ясно от доклада на правосъдните заседатели, които разглеждаха делото.

Реалният брой на измъчваните деца може да е и доста по-голям, защото част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се опасяваха да свидетелстват, пишат още правосъдните заседатели. Те упрекват кардинал Доналд Вюрл, който управлява католическата черква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил свещеник на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но има и девойки. Те са били в тийнейджърска възраст и преди пубертета и са били извънредно жестоко и грозно изнасилвани. Има места от отчета, които е мъчно човек да прочете, разказва Си Ен Ен. Някои жертви са били напивани с алкохол и измъчвани. Други били изнасилвани вагинално, анално или орално.

Ето някои от най-фрапиращите разказани случаи:

- В епархия Грийнсбърг духовник забременил 17-годишно момиче, подправил брачно удостоверение с подправен автограф на свещеник, а няколко месеца по-късно се развел с девойката. Въпреки това му било разрешено да остане на работа с помощта на " благоразположен свещеник ".

- Друг духовник в Грийнсбърг " учел " момчета, че Мария би трябвало да " захапва шнура " и да " ближе " Исус, с цел да го очисти след Рождество.

- В Харисбърг духовник посягал на пет сестри и събирал тяхната урина, косми от гениталиите и кръв от менструалния им цикъл. 

- Отново в Харисбърг духовник изнасили 7-годишно момиче, което по това време лежало в болница за вадене на сливиците.

- В Питсбърг духовник преследвал и прелъстил 15-годишно момче, за което църквата схванала, а самият свещеник признал, че е имал садо-мазо актове с няколко момчета.

- В Алънтаун духовник си признал, че е измъчвал момче и потърсил помощ, само че все пак останал на работа още седем години.

- Отново в епархията в Алънтаун свещеник насили полово няколко момчета, а по-късно получил препоръка за работа в Disney World.

- В Скрантън духовник, който по-късно бил наказан за полово посягане над деца, се оказал ХИВ положителен от пет години.

- На конференцията за показване на отчета участваха и няколко от жертвите. Мъж на 83 години описа, че в никакъв случай не е съумял да покаже обич и деликатност към брачната половинка и децата си поради нанесената контузия в детството. Жена описа, че ѝ е било посягано още когато е била на годинка и половина. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР