30-та годишнина от така наречения паневропейски пикник беше чествана в

...
30-та годишнина от така наречения паневропейски пикник беше чествана в
Коментари Харесай

Отбелязаха 30 г. от Паневропейския пикник в Унгария

30-та годишнина от по този начин наречения паневропейски пикник беше празнувана в Унгария. Тогава стотици източногерманци бягат през унгарската граница в Австрия със единодушието на Будапеща. Пикникът се трансформира в най-масовия полет от издигането на Берлинската стена през 61-ва и стана международно събитие, сподели в речта си немският канцлер Ангела Меркел.

Маргарете и Херман са германци от някогашната Германска Демократична република.Тези дни са пристигнали в унгарското градче Шопрон, с цел да си спомнят незабравим момент отпреди тъкмо 30 години. Трабантът и фотосите са от основно събитие преди рухването на Берлинската стена.

На 19 август 89 та на унгарско-австрийската граница се организира паневропейски пикник- събитие за мир.Той става първата цепнатина в желязната завеса. 600 източноерманци на отмора в Унгария нахлуват в Австрия при тричасово контрактувано от Виена и Будапеща отваряне на границата. От Австрия бягат в Западна Германия. 4 месеца преди августовския пикник, унгарските управляващи са почнали да облекчават пътуванията, подхващат разпродажба на защитни уреди, а на 27 юни австрийският външен министър Алоис Мок и унгарския му сътрудник Дюла Хорн дружно разрязват алегорично погранична телена ограда.

Маргарете и Херман са от бежанците на пикника.

Херман Фиценрайтер, гражданин на Манхайм, Германия: Това, което виждате на фотосите не може да се опише с думи.Не вярвахме, че се случва, беше възторг.  © Снимки: БГНЕС
Унгарските граничари са можели да спрат източногерманците, само че не го вършат.

Арпад Бела, някогашен маджарски граничар: Всички чакахме външното министерство да приключи контракта с източна Германия. Просто искахме те да си тръгнат преди да почнат неприятностите.

Така паневропейският пикник, измежду чийто уредници е Ото декор Хабсбург, се трансформира в всеобщо бягство от Изток на Запад.

Орбан и Ангела Меркел уважиха годишнината в Шопрон.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Шопрон е образец по какъв начин ние европейците можем да защитим самостоятелните си полезности с кураж.
Евросъюзът се нуждае от политика, която да сплоти в допълнение членовете му, сподели още Меркел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР