30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс

...
30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс
Коментари Харесай

Хирурзи от ВМА и Швейцария учат ортопеди от цяла България

30 хирурзи от цяла България се включиха в еднодневния курс по тазобедрено ендопротезиране, който се организира във Военномедицинска академия, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Екипът на професор Неделчо Цачев от Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия " и водещият хирург - ортопед от Швейцария доктор Александър Метцдорф направиха две оперативни интервенции по тотална промяна на тазобедрената става.



За трета поредна година водещ експерт от чужбина взе участие в нашия курс. И в двата случая имплантирахме тазобедренна ендопротеза с витамин Е, изясни професор Неделчо Цачев – началник на Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия ".



По думите му, този модел капсула е относително нов. Едва от две години се употребява от сътрудниците му в Швейцария, Австрия и Германия. Във ВМА се ползва от една година.



Очакванията от този модел капсула са за възстановяване на резултатите във връзка с издръжливостта, тъй като тази протеза устоя по-големи физически натоварвания и има по-малки износвания във времето, разяснява още професор Цачев.



Той посочи, че оперативните интервенции бяха следени онлайн от експерти от университетските лечебни заведения в цяла България, които се включиха в обичайния курс: "По този метод, ние във ВМА, даваме опция на сътрудниците от страната, вместо да пътуват в чужбина за сходни курсове, да дойдат в нашата база и да се срещнат на място с сходен вид интервенции ", заключи професор Цачев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР