30.01.2022 г.„Европейският съюз не може да има монолитна позиция спрямо

...
30.01.2022 г.„Европейският съюз не може да има монолитна позиция спрямо
Коментари Харесай

Петър Витанов: ЕС може да стане заложник в конфликта между САЩ и Русия


30.01.2022 година

„ Европейският съюз не може да има монолитна позиция по отношение на Русия поради разнопосочните си ползи. На този декор българското държавно управление е заело уравновесена позиция “. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред ТВ Европа.

„ Украйна е единствено мотивът за този спор, тъй като сега имаме едно тектонично разбъркване на международния ред. От една страна виждаме опити на Съединени американски щати да задържат своята международна надмощие, която сега е оспорвана от Китай. От друга страна е Русия с възходящия ѝ боен капацитет, която се пробва да възвърне своето въздействие в постсъветското пространство. Истинският спор е сред Съединени американски щати и Русия, а към НАТО се усеща даже леко надменно отношение. Към Европа позицията е още по-странна, тя е в ролята на сътрудник, който даже не е поканен да води диалози “, счита Петър Витанов.

„ Европейският съюз не е с монолитна позиция по отношение на Русия. От една страна имаме Прибалтийските страни, Румъния и Полша, които възприемат Русия като най-голямата опасност за своята сигурност, въпреки това е Франция, за която тя е добър стопански сътрудник, а за Германия Русия е мотор за промишлеността, тъй като е доста подвластна от доставките на съветски газ. Затова е мъчно Европейският съюз да изготви единна позиция. Европейски Съюз даже не е вкаран в диалозите и вместо да е индивид в тези връзки, може да се трансформира в пленник, тъй като за всички е ясно, че над 55 % от доставките на газ идват от Русия “, сподели още Витанов.

Евродепутатът разяснява и дейностите на българското държавно управление.

„ Позицията на нашето държавно управление е вярна. Батальонът има алегорично военно значение, само че е знаков в политически проект. Посланието – за потребностите на нашата защита, ще използваме наши сили, е вярно обръщение към българите “, сподели още Витанов.

Петър Витанов отговори и на въпроси за Конгреса на Българска социалистическа партия, провел се предходната седмица.

„ Каквото имах да кажа, споделих на конгреса. Много хора споделят моите паники, само че по кьошетата, а не пред управлението “, сподели Витанов.

„ Трябва ни консолидация, би трябвало да прекратим разногласията, които лишават от силата на партията и водят до този резултат. Борбата би трябвало да е за възстановяване на обстановката в Българска социалистическа партия и възобновяване на публичното доверие “, съобщи евродепутатът. Според него е значимо Българска социалистическа партия да очертае блестящо своите цели в ръководството, тъй като е в компанията на три центристки или напряко десни партии.

„ Може да предложим редица начинания, с които да сме атрактивни и за младите гласоподаватели - екология, икономическа промяна, пълноправие, преразпределение, напредничав налог, корпоративен налог и още доста други ограничения за възобновяване на справедливостта “, сподели още той.

Според Петър Витанов от президентството не слагат ултиматум на държавното управление. Той разчита това по-скоро като приятелско предизвестие.

„ Намираме се в серия от рецесии – енергийна, здравна, инфлация, а прагът на толерантност у хората е доста невисок и е належащо бързо справяне с тях. Очакванията на българското общество са доста високи и в случай че държавното управление не се оправи, ще загуби бързо доверие “, сподели Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР