3-ти енергоблок в Южно-украинската АЕЦ вече работи изцяло с ядрено

...
3-ти енергоблок в Южно-украинската АЕЦ вече работи изцяло с ядрено
Коментари Харесай

„Уестингхаус“ доставя ядрено гориво за Украйна

3-ти енергоблок в Южно-украинската АЕЦ към този момент работи напълно с нуклеарно гориво от американската „ Уестингхаус “.

„ Уестингхаус стартира да доставя нуклеарно гориво за Украйна през 2005 година със зареждането на първите тестови касети в дейната зона на 3-ти енергоблок на Южно - украинската АЕЦ – съобщи Азиз Даг, вицепрезидент и ръководещ шеф на „ Уестингхаус “ за район Северна Европа.

„ Ние сме горди с нашата поддръжка към напъните на Украйна за диверсификация на енергийните източници посредством доставката на нуклеарно гориво вид ВВЕР-1000 за нашия клиент Енергоатом “, сподели Азиз Даг.

В момента „ Уестингхаус “ доставя гориво за 6 от 15 нуклеарни енергоблока в Украйна. От 2021 година броят на енергоблоковете, в които ще се зарежда нуклеарно гориво на „ Уестингхаус “, ще бъде повишен на 7.

„ В последните няколко години „ Уестингхаус “ извърши съществени вложения за възстановяване на услугите за доставка на нуклеарно гориво, които предоставяме за Енергоатом – съобщи Мишел Деуит, старши вицепрезидент на направление „ Ядрено гориво “ в „ Уестингхаус “. – Инсталирали сме индустриални линии за нуклеарно гориво вид ВВЕР-1000 и имаме подготвеност за доставка на нуклеарно гориво за спомагателни контракти и поръчки. “

Ядреното гориво, което се доставя от „ Уестингхаус “, се създава в завода на компанията за нуклеарно гориво във Вастерос, Швеция. Енергията от атомни електроцентрали продължава да бъде значим източник на електрическа енергия за Украйна, осигуряващ почти 50% от създадената в страната електрическа енергия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР