3-ма избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен

...
3-ма избрани кинорежисьора трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен
Коментари Харесай

Ето ги тримата млади кинаджии, които ще се борят за НАГРАДА ЗА КИНО 355 и 10 000 лв.

3-ма определени кинорежисьора би трябвало да снимат, инсталират и предадат 5-минутен игрален филм единствено за 5 дни. Оттам и заглавието на премията - ТРИ ПЕТ ПЕТ! Младите филмейкъри имаха цялостна креативна независимост на тематика, жанр и род и единствено едно изискване – филмите им да бъдат с НЕОЧАКВАН КРАЙ.

Холивудските продуценти Фил Рот, Джефри Бийч и режисьора Дон Майкъл Пол са неизменима част от впечатляващото интернационално жури от първата година. Един от най-успелите Европейски кино продуценти Фабиан Гасмия още веднъж е Председател на 13 членното жури, а паралелно до него застава холивудската звезда- артистът, режисьор и продуцент Гари Стреч, както и британците Кърсти Бел, Бен Чарлз Едуардс и водещия кастинг шеф Марк Самърс.

Продуцентите Деси Тенекеджиева, проф Станислав Семерджиев, Иван Тонев и Валерия Стойкова са българските представители, а Почетен Председател продължава да е именитият Освалдо Де Сантис, основен съветник на Paramaunt Pictures, а преди този момент цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия!

Звездното жури избра трима млади филмейкъри за финалисти които се отличиха с висока мотивация, истински хрумвания и мощна пристрастеност за кино:

МАРТИНА ТРОАНСКА, 25г. Проект за филм „ Голям “ Родена в София с фамилия Георгиева, избира за собствен креативен псевдоним Троанска. Едва 15 годишна печели второ място в юношески конкурс за кино „ Репортийн “. През 2020 приключва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с премия „ Най-най-най “ за най-хубава актриса във випуска. Има номинация ИКАР 2019 в категория „ Дебют “. Участва в два пълнометражни кино лентата „ Рибена кост “ на Драгомир Шолев и „ Изкуството да падаш “ на Орлин Милчев. През 2021 снима своя дебют като режисьор на късометражна акомодация на описа на А. П. Чехов, „ Анюта “. Филмът е селектиран в над 10 интернационалните фестивала, измежду които Venezia Shorts, Tokyo Shorts, Berlin Indie Shorts, Toronto Women In Film, Cine Libri, etc. В момента Мартина е студент по кинорежисура в Нов български университет и приключва втория си късометражен филм „ Сърце на заек “. „ Намирам ентусиазъм във всичко откровено и сензитивно, във всеки акт на храброст и достолепие. Смисъл има във всяко нещо, стига то да е подбудено от вътрешна нужда. “

РУМЕН РУСЕВ, 26 година Проект за филм - „ МИМЕЗИС “ Прекарва дълги години в Англия, където развива пристрастеността си към наратологията по време на класове по креативно писане в Ливърпул Колидж. След няколко години приключва кино, телевизия & цифрови медии в Калифорнийския Университет, Лос Анджелис. Участва в над 50 интернационалните кино фестивала с последните си три късометражни кино лентата, които преглеждат няколко съществени тематики – обич, себеоткриване и различни светове. Един от филмите му- ДЖЪМП КЪТ е определен от Националния Филмов Център да показва България на Късометражния Филмов Фестивал – ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ в Отава. В началото на 2022 основава лично пространство в София - Студио ФЛИКЪРС, където работи по филми, музикални видеа и реклами. „ Където изкуството среща науката, където илюзията пречупва действителността и където невъзможното става допустимо – там намирам магията на киното. “

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА, 25 година Проект за филм - „ Да убиеш два пъти “ Завършва „ Филмова и телевизионна постановка “ през 2021 година в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, в класа на проф. Светослав Овчаров, а сега магистратура „ Трудова и организационна логика на психиката “ в Софийския университет, тъй като счита, че това би било потребно за работата й като кинорежисьор. За в този момент, Виктория има сниман единствено един план, който цели да насочи зов срещу противозаконното застрояване на село Синеморец. За да повлияе на публиката мощно прочувствено, тя употребява похватите на игралната импресия. Като създател надълбоко я вълнуват философските тематики, тематиките за дефиницията на положително и зло. Вдъхновена е от ренесансовите хуманистични полезности. „ Киното е метод да разкажеш история, само че върви и с тежка отговорност. Целта ми е, посредством филмите си да задавам въпроси, тъй като отговорите са разнообразни за всеки човек и имам вяра, че всеки стига самичък до неговата истина. “ Финалистите получават с изключение на снимачна и аудио техника, цялостна поддръжка за продуциране на филмите си и финансов тласък в размер на 2 000 лева Трима млади кинорежисьорu, само че единствено един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 14-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „ Стоян Камбарев “, която ще се състои на 24-ти април в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите кино лентата, ще гласоподават онлайн и по този начин ще дефинират новия Носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прелестна авторска статуетка и 10 000 лева за поддръжка на идващия му филм, с помощта на сътрудниците от NOVA Film, Black Sea film, Magic Shop Rental, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio. Кино надпреварата се реализира с формалната поддръжката на Столична Община. Вече са подготвени новите филми на носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от миналите години: „ НАСРЕД Бетона “ на Йордан Михайловски, „ Мечтата на Наташа “ на Ваня Бойчева и „ Калоян, който се самоуби “ на Виктор Иванов. Фондацията поддържа лентите освен на спечелилите, само че и на надарените финалисти Евгения Танева и „ Сашето и неговата камера “ и Стефани Райчева с филмите й „ Баба “ и „ Елхи на Таланта “. В момента стартира работа по кино лентата на спечелилия от предходната година Орлин Менкаджиев както и на финалистите Роси Траян и Антоний Христов, който получи специфичната премия на Goldfinch. Така, Фондация „ Стоян Камбарев “ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и в резултат на НАГРАДА ЗА КИНО 355 единствено за последните 4 години се появиха повече от 25 нови български кино лентата, продуцирани от Деси Тенекеджиева, които самоуверено поемат към международните кинофестивали. Вижте Финалистите в малко филмче:
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР