3-годишно малко дете протяга длани към топлината на живописна камина.

...
3-годишно малко дете протяга длани към топлината на живописна камина.
Коментари Харесай

Зима без газ: В Германия масово се изкупуват отоплителни електроуреди

3-годишно малко дете протяга длани към топлината на живописна камина. После поглежда към татко си, който наднича към етикета с цената. Двамата стоят измежду лабиринт от отоплителни електроуреди в магазин за търговия на дребно в Германия.

Този раздел изненадващо се радва на доста повече гости през 2022 година, в сравнение с през последните няколко години. На фона на опасенията за дефицит на газ в Германия, семействата се запасяват със скъпи електроуреди за отопление, написа DW в собствен специфичен материал по тематиката. Заедно с други европейски страни, Германия се бори с възходящите разноски за сила, откакто Русия спря доставките през газопровода „ Северен поток 1 “.
Рязко нарастват продажбите в Германия
От началото на 2022 година в Германия са продадени 958 000 електрически отоплителни уреда, съгласно данни, които компанията за пазарни изследвания Growth from Knowledge (GfK) даде на DW.Обемът на продажбите на немския пазар е скочил със 76% през януари-август 2022 година по отношение на същия интервал на миналата година.

Интересното е, че общият размер е намалял с 5.1% при сравняване на продажбите в пет огромни европейски страни (Германия, Обединеното кралство, Франция, Испания и Италия). Това значи, че до момента в който някои европейски страни купуват по-малко отоплителни електроуреди, Германия е в суматоха и пазари интензивно.

Ръстът в интервала януари-август 2022 година се дължи единствено на солидни продажби в Германия. Всички други пазари демонстрират негативен резултат в стойност и размер за януари-август 2022 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година “, се споделя в изказване на GfK.

Отделните магазини за търговия на дребно удостоверяват тази наклонност. Когато DW се свърза с немски магазин, представител на компанията сподели в изказване, че управлението е забелязало „ нетипично за сезона нарастване на търсенето на различни (на газовите) източници на отопление заради неразбираемата сега световна обстановка и обвързваните с това нараствания на цените на газа и силата. “
Големи разноски за отоплението на ток
Живописната електрическа камина, която е висока почти колкото дребното дете, упомената преди, коства 199 евро. Бащата би трябвало да направи избор: това ли да купи или дребната ръчна вентилаторна печка, която коства 25 евро? В магазина има и други отоплителни уреди с разнообразни форми и размери в ценовия диапазон сред тях.

Някои скъпи модели биха консумирали по-малко сила от други, настояват производителите им. Но доста от уредите в продажба нормално употребяват доста електрическа енергия.
Претоварване на електрическите мрежи
Потенциална последица от потреблението на прекалено много отоплителни електроуреди може да бъде спиране на тока заради прекомерно огромно напрежение на електрическата мрежа. Германската федерална асоциация за ръководство на силата и водите (BDEW) споделя, че

отоплителни уреди могат да претоварят електрическите мрежи, да вземем за пример когато доста семейства в даден регион включат отоплението си по едно и също време през студена зимна вечер. ”

Асоциацията прибавя, че в случай че има дефицит на газ макар всички защитни ограничения, взети в Германия, семействата постоянно ще имат приоритет при доставката на синьо гориво. Само лечебните заведения, полицията и пожарната имат същата привилегия, залегнала в закон.

Намираме се в доста напрегната обстановка, само че всяването на боязън няма да ни помогне тук. Домакинствата са измежду предпазените клиенти “, споделиха от BDEW.

Говорител на Stadtwerke Bonn (SWB), енергийна и транспортна компания от публичния бранш в Германия, също акцентира в изказване, че „ сериозната инфраструктура и частните семейства ще бъдат последните, които ще бъдат наранени от рестриктивните мерки “. Говорителят сподели, че по-добра опция на скъпите отоплителни електроуреди би било електрическо одеяло, което употребява доста по-малко електрическа енергия.

В дълготраен проект единствено увеличението на потреблението на възобновими енергийни източници може да откаже Германия от газа, само че това ще отнеме повече време и няма да разсее необятно публикуваните страхове измежду германците за мразовита и неуместна зима.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР