3,6 милиарда души по света все още остават напълно офлайнЖизненоважно

...
3,6 милиарда души по света все още остават напълно офлайнЖизненоважно
Коментари Харесай

ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

3,6 милиарда души по света към момента остават изцяло офлайн

Жизненоважно е свързването към интернет на останалата половина от популацията на планетата
(снимка: CC0 Public Domain)

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта потребността от незабавни ограничения за застраховане на свързаността в сериозни точки като лечебни заведения и превоз в отговор на рецесията COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, промишлеността, интернационалната общественост и гражданското общество бяха призовани да подхващат дейности за създаване на цифрови мрежи и подсилване на потенциала в сериозни точки на съгласуваност като лечебни заведения и превоз, усилване на цифровия достъп и приобщаването като групов отговор на пандемията.

Над 100 представители от цялостен ​​свят участваха във виртуалната среща, включително заинтригувани страни от интернационалните организации, софтуерния бранш, гражданското общество и университетските среди, ръководители на организации в региона на софтуерната и здравната промишленост.

„ В допълнение към опустошителните непосредствени последствия от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват въздействие върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през идващите години ”, съобщи Хенриета Фор, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на световните старания за свързване на останалата половина от популацията, което към момента е изцяло без достъп до интернет, акцентира заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„ Когато пандемията COVID-19 се форсира, заплашвайки цялото човечество, би трябвало да предприемем незабавни дейности, с цел да подсигуряваме, че никой не е изостанал. Тази невиждана рецесия демонстрира, че никой не е в сигурност, до момента в който всички не сме в сигурност. И демонстрира, че няма да разгърнем цялостния капацитет на широколентовите връзки, до момента в който всички не сме свързани ”, съобщи Джао.
още по тематиката
Д-р Карлос Жарке, който взе участие в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, акцентира нуждата от потребление на технологиите за общото богатство. „ Нито една предходна зараза не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме през днешния ден. Широколентовият достъп може да избави живота и да смекчи икономическите последствия от пандемията ”, акцентира Жарке.

Важно, съгласно него, е да се употребяват мрежи за разпространяване на навременна информация за опазване на здравето; да се поддържа електронното образование за повече от 1,5 милиарда възпитаници, които учат от дома; да се предизвикват цифровият метод на работа за увеличение на продуктивността, електронна търговия и цифровите услуги.

Докато 53% от популацията на света към този момент е онлайн, милиарди хора остават изцяло без връзка, нямат достъп до незабавна здравна информация и жизненоважни държавни услуги и не могат да вземат участие в цифровата стопанска система, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 страни са били наранени от закриването на учебните заведения. Същевременно разрастващите се страни са дом на голямо болшинство от към 3,6 милиарда души, които остават изцяло офлайн.

Най-новият отчет на Комисията за положението на широколентовите връзки през 2019 година показва, че доста от хората, които се смятат за „ свързани ”, в действителност се сблъскват с ниска пропускателна дарба на мрежите, стеснен достъп от интернет кафенета и доста високи разноски за връзка, спрямо хората в мощно обвързваните индустриализирани страни.

Миналата седмица ITU започва световна платформа за резистентност на мрежата, с цел да помогне на основателите на политики, регулаторите и участниците в промишлеността да подсигуряват, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са налични за всички – по-специално тези в бранша на опазването на здравето и образованието.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР