29 земеделски организации в страната се изправиха срещу проектозакона за

...
29 земеделски организации в страната се изправиха срещу проектозакона за
Коментари Харесай

Фермери скочиха срещу проектозакона за горивата

29 аграрни организации в страната се изправиха против проектозакона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, и упорстват фермерите да бъдат изключени от неговия обсег. Единодушното мнение, публикувано до 13 институции и медиите, е, че проектозаконът е в несъгласие със законодателството и нормативната уредба, уреждаща режима на вписване и отчитане на потребяваните от земеделските производители горива. С оглед на ескалиращото напрежение в земеделския бранш браншовиците упорстват осъществяваното от земеделските производители зареждане и запазване на горива за лични потребности да бъде изключено от наредбите на законопроекта.

В декларацията е посочено, че земеделските производители са крайни консуматори на течни горива и за задачите на селскостопанското си произвеждане правят зареждане на транспортни средства, машини, уреди или друга техника за лични потребности, както недвусмислено е посочено в член 118, алинея 8 от ЗДДС. Действащите ред и процедури за вписване и отчитане на тези зареждания са регламентирани в Наредба Н-18 от 2006 година за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства. Запознавайки се с претекстовете към законопроекта, разбираме, че този дял от нормативната база е прочут на вносителите: „ …С цел да не бъдат затруднявани земеделските производители, опериращи по различен ред, е планувано особено изключение, обвързвано с техния статут и активност. “. В наредбите на проектозакона обаче такова изключение не е планувано, в противен случай земеделските производители са посочени като част от лицата, подлежащи на регистрация.

Земеделските производители обаче не реализират икономическа активност и търговия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Съгласно член 2, т. 1 от Търговския закон „ физическите лица, занимаващи се със селскостопанска активност “ не са търговци. Земеделските производители и земеделските кооперации подлежат на регистрация по други настоящи профилирани закони. Не е разумно при към този момент платени от страна на земеделските производители налози и акцизи върху полученото гориво да бъдат налагани спомагателни условия и обезпечения. Така Законопроектът основава непостижима финансова и административна тежест за земеделците и вменява на практика неприложими за спецификата на българското земеделие условия в инфраструктурно отношение.

В края на декларацията се напомня, че  през 2015 година нормативни промени от сходен темперамент са предизвикали  протестна демонстрационна акция, за която има подготвеност и в този момент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР