29 Юни По време събитие в Българскта академия на науките

...
29 Юни По време събитие в Българскта академия на науките
Коментари Харесай

В БАН беше представена модернизацията на лаборатории за зелена енергия

29 Юни
По време събитие в Българскта академия на науките (БАН) беше показан напредъкът по построяването на неповторима за страната и района инфраструктура за научно-приложни проучвания в региона на зелената сила.

Състоялият се информативен ден е по план " Център за Компетентност " ХИТМОБИЛ - Технологии и системи за генериране, предпазване и ползване на чиста сила ", АДБФП № BG05M2OP001-1.002-0014, финансиран от Оперативна програма " Наука и обучение и образован напредък ", съфинансирана от Европейски Съюз посредством ЕФРР.

Ръководителят на Центъра, проф. Славчева, и представител на научния екип, гл. ас. доктор Благой Бурдин, показаха пред аудиторията бъдещата реализация на модулите за " Индустриални проучвания " и " Експериментално развиване ". Акцент бяха първите за страната полеви лаборатории за осъществяване на демонстрационни планове в региона на водородните технологии и хибридните енергийни системи като напълно беземисионен метод за предпазване на възобновима сила и чист електротранспорт.

" Tематиката на " Център за Компетентност ХИТМОБИЛ " за шанс, а и поради дългогодишната предварителна работа от наша страна, е извънредно настояща. Проблемът с чистата сила, с трансформацията на стопанските системи на страните в Европа и света към нисковъглеродна сила е тематика от световно значение и намира отражение в редица стратегически документи, признати както на равнище Европейски съюз, по този начин и към този момент трансформирани тук, на национално равнище ", разяснява проф. Славчева.

Очаква се новаторските лаборатории да провокират мощен интерес от страна на бизнеса за валидиране на авангардни технологии, което да подтиква нововъведенията и индустриалното въвеждане на енергийни решения с нулеви излъчвания и висока добавена стойност.

Реализирането на устойчивото партньорство наука-бизнес посредством дейно съдействие или възлагане на целеви задания е една от главните цели на плана. Този аспект в работата на Централен комитет ХИТМОБИЛ бе детайлно развъртян в презентацията на доктор Леви от Единния център за нововъведения на Българска академия на науките, която показа дейностите по " Комуникации и трансфер на познания ", разпоредбите за достъп до лабораториите на Центъра и услугите, които Центърът ще предлага за образование и специализация на висококвалифициран механически и инженерен личен състав за потребностите на промишлеността.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР