29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингстън, където е

...
29-та Национална антарктическа експедиция, най-сетне достигна остров Ливингстън, където е
Коментари Харесай

Полярниците ни пристигнаха на остров Ливингстън

29-та Национална антарктическа експедиция, най-накрая доближи остров Ливингстън, където е ситуирана българската полярна станция „ Св. Климент Охридски ", заяви Българският антарктически институт (БАИ).
Снимката е от Facebook страницата на БАИ

Шестимата наши антарктици - Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков, след двадесет-дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, бяха превозени от испанския научно-изследователски транспортен съд „ Сармиенто де Гамбоа ", дружно с един звук храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали, за построяването на модерния лабораторен модул, стартирано през предходната година.

Корабът отплава от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с понижена скорост заради мощния вятър и високите талази в Пролива на Дрейк, който разделя Южноамериканския континент от Антарктида. В региона въз основата снежната завивка е била незначителна, което е разрешило разтоварването на огромното количество багаж да се извърши бързо с полифункционалния " Manitou ". Това се случва в извънредно за естествен сезон, време - късното астрално лято, когато нормално, сезонните бази, каквато е нашата, се затварят.
Предвидено е за късия, към месец, престой въз основата, експедицията да извърши ремонтно-възтановителни работи по постройките и оборудванията, повредени, от суровия климат през дългата полярна зима и да стартират, доколкото е допустимо строителни действия, по създаване основите на лабораторния модул. Освен това ще бъдат взети данните, от разнообразната научна инсталация, която автоматизирано записва голям брой метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития, през зимата, когато базата е необитаема.

Шестимата са в положително здраве и са уверени, че плануваните задания, ще бъдат осъществени сполучливо, споделиха от БАИ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР