29 ноември 2050 годинаНезависимият анализатор IDTechEx прогнозира нов скок в

...
29 ноември 2050 годинаНезависимият анализатор IDTechEx прогнозира нов скок в
Коментари Харесай

Виртуална кинематография от Варна

 ekont
29 ноември 2050 година

Независимият анализатор IDTechEx предвижда нов скок в продажбите на виртуални артикули. Оптимистичните прогнози за 2030-а година - обороти за над 30 милиарда $ - бяха надминати. С още двадесет % скочи растежът към 2040-а, а за актуалната 2050-а година единствено пазарът на артикули и мрежови артикули във виртуалната действителност ще доближи до 24 милиарда $. С два огромни плана отваря порти и българската " Виртуална кинематография ".

" Троя-3 " - древност или модерна действителност

На площадка " К " в " Киноцентър Варна " напредва продукцията " Троя-3 ".

Сюжетът в резюме: Научен план за подводна археология в Черно море излиза от рамките на плануваното. Дълбочинната техника е употребена за загадка военна задача. Към геополитическия конфликт се прибавя и естествено злополучие, мощна стихия. Техниката и хората бедстват на огромна дълбочина под водата.

Успоредно с това, в един редом проследяван свят, тече обсадата на Троя. Военачалниците на Ахейския съюз се пробват да създадат поврат във войната. Тяхната интервенция обаче - сходно на актуалната - търпи неуспех. Настъпва тайнствен потоп, който е регистриран в историята като действителен прелом. Скъсва се северният борд на Дарданелите. Образува се Босфорът, водите на Средиземно море нахлуват в затвореното до тогава Черно море. Героите от античността са завлечени от потопа и изхвърлени на брега. Днес, през 2050-а година, мойрите, митологически същества със свръхестествена мощ, се озовават в бъдещето...

За разлика от обичайния студиен развой, във виртуалната кинематография всъщност няма снимачна площадка. Теренът с осветяване и камера е чисто алегорично място, с размер по-малко от 60 квадратни метра. На него е построена скелетна конструкция, поддържаща триметровите букви на заглавието на кино лентата - и това е единственият физически обект, сниман " от натура ". Една алегорична, ритуална част от плана, в името на традицията. Всичко останало - сценография, гледни точки, придвижвания на камерата, позиции на виртуалните артисти - се случват в компютърно генерирания снимачен терен.
Първите си стъпки студио " К " направи с късометражни планове преди година. Архитектурата на " сегментния поток " за нелинейна анимация e създаден от випускници на ARC Academy. Иновативната платформа е плод на напъните на специалисти в цифровото кино като Антони Христов. След три десетилетия работа в Холивуд (вкючително - съвсем 20 години като живописен шеф в Pixar) той придвижи опита си в България и сътвори матрица за нововъведения. От нея излязоха и създателите на патенти като тъй наречените " сегментен поток " (parel rendering realisation), дали подтик на самостоятелното българско студио за виртуална действителност.

Тодоров - шлагерът има продължение

В хале " А " приключват фотосите на Архипелаг Европа - VI част. Под мотото " Заличен е светът на отминалите дни " историята се качва на последващо равнище - този път героите освобождават наводнената Европа, превзетата от естествени стихии и човешка корупция. Филмът е оркестриран от дизайнерите на " Тодоров Студио ".

Дигиталните сценаристи построяват футуристичен свят, в който героят Флин (познат от графичната новела Archipelago NY и от VR-анимирания филм) е към този момент татко на ново потомство непокорни момчета и девойки, които не престават задачата му. Този път - оттук океана. Неслучайно, новият епизод на поредицата стартира с реминисценция - сцена от предишното, в която 16-годишният тогава Флин е още при започване на своята борба с приливите и с владетеля на Архипелага.

Флин: - Да се откажа ли? А ти какво би направил на мое място? Нима ще стоиш и ще гледаш по какъв начин родителите ти умират просто по този начин? Не имам вяра, да си подобен страхливец...

Фаръл: - Не съм страхливец, само че не съм и простак. Знам разпоредбите и имам желание да остана жив колкото се може по-дълго.

Флин: - Разбрах, значи аз съм простак, тъй като не одобрявам разпоредбите им. Така ли? Значи искаш да пребивавам в боязън до края на живота си?

Разбира се, Флин не се подчинява на разпоредбите и пробва да преобърне света. Историята е написана и нарисувана от Владимир Тодоров. Тя е неговият свободен пълнометражен полет след десетилетия в екипа на Sony Pictures и работа за Спилбърг и Земекис.

След края на първата част на кино лентата, над 90% от интервюираните фенове желаят продължение и то в посока на развиване на персоналната историята на Флин. Публиката желае и още бъдеще за историята с момичето-бунтарка Мадисън Рей. Всичко това - в случай, че Archipelago е осъществен в изцяло виртуална изобретателна среда, без присъединяване на живи артисти, нито на действителни човешки гласове в озвучаването. За първи път - даже и без потребление на хора за моделиране на виртуалните персонажи и сканиране на телесни придвижвания.

Над 70 персонажа, в над 120 подиуми, с повече от 3000 фрагмента - и нито един действителен декор, пейзаж, нито даже колаж от екстериорно или интериорно видео или снимка. Потапянето в имерсивната действителност на Архипелаг Европа VI е цялостно, с съвсем съвършена заблуда за определеност и тежест на обектите. Няма да разясняваме и реалистичния аспект на костюмните елементи. Достатъчно стъписващ е реализмът при телесните придвижвания и израженията на лицето на виртуалните " артисти " и техните персонажи.

Как е допустимо всичко това? И какъв брой души стоят зад програмирането и рендирането на двучасовия филм?

Разбира се - от голяма важност е новаторската мрежова среда, само че преди всичко идва профилираната архитектура на VR-рендиращите процесори. Лицевата реорганизация е споделена сред процесорната мощност на новото RTFR ядро (Real-Time Facial Reenactment Core) и EGC процесорите, които дават отговор за ориентиране, надзор и стабилизация на погледа.

Не е инцидентно, че " Виртуална кинематография Варна " разполага със лична електроцентрала, която обезпечава сила за огромната процесорна мощност на изчислителя. Водното изстудяване на изнесените графични процеси става непосредствено, посредством циркулатор от вида WBS (Water Block Shore-type) с потребление на морска повеждам през тръбна станция.

А министър председателите на новите филми се чакат през първата половина на идната 2051-а година.

Илюстрация от Мила Янева - Табакова.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР