28 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с

...
28 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с
Коментари Харесай

Съдът е залят с жалби срещу зелените сертификати

28 тъжби против заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която от предишния четвъртък в България бе въведен зеления документ, са постъпили в Административния съд в София (АССГ) до през вчерашния ден следобяд. Това споделиха за " Сега " от съда. 19 от жалбите са постъпили в понеделник. По 2 две от жалбите се желае прекъсване на предварителното осъществяване на министерската заповед, съгласно която хората би трябвало да показват документ за имунизация против коронавирус, преболедуване или негативен тест за болестта.

Една от тези 29 тъжби нападна единствено две точки от заповедта. Първата точка регламентира преустановяването на посещенията в центровете за поддръжка на личностно развиване, детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца, а втората - преустановяването на присъствените образователни занятия в учебните заведения във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души население. Останалите тъжби са против цялата заповед на Кацаров. Под една от жалбите са се подписали 41 юристи от Варна.

преди дни тъжби против зелените документи има и във Върховния административен съд (ВАС). Той обаче единствено ще ги препрати към АССГ, защото на него като първа инстанция са подсъдни делата против разпорежданията на здравния министър по отношение на пандемията. В петък жалбите във Върховен административен съд бяха три, към този момент са 5, демонстрира информация в деловодната система на съда. Така жалбите към този момент стават 33. Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Джамбазки е измежду подателите на жалбите против зелените пропуски във висшия съд.

Според  на адвокатите Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова, подадена в АССГ, заповедта за зелените документи нарушава закона, защото третира всеки жители като заразоносител. За да се лимитират правата, или с цел да се основат отговорности, обосновани с неразпространение на заразна болест и запазване на публичното здраве, е належащо да се потвърди, че съответният жител е заразоносител. Вместо това се изисква от всеки да потвърди, че не е заразоносител, с цел да не бъдат лимитирани правата му, стимулират се тримата юристи. Те не са съгласни и с това, че са възмутени и че не може да се употребяват документите за антитела и клетъчен имунитет. Друг мотив в тяхната тъжба е, че документът за ваксина, преболедуване или негативен коронавирус тест не удостоверяват, че жителят не е заразоносител все още на представянето им, т.е. не подсигуряват ограничение на разпространяването на вируса.

Във Върховен административен съд има и три тъжби против на образователния министър Николай Денков за онлайн образование в общини, в които има повече от 750 заболели от коронавирус на 100 000 души население.

Вижте и:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР