28-годишната Магдалена Симеонова от ромския квартал Надежда в Сливен тази

...
28-годишната Магдалена Симеонова от ромския квартал Надежда в Сливен тази
Коментари Харесай

Магдалена от ромската махала разчупва стереотипа чрез инвестиция в образованието си

28-годишната Магдалена Симеонова от ромския квартал " Надежда " в Сливен тази година ще се дипломира във Филиала на Медицинския университет - Варна в Сливен. През юли тя ще получи право да практикува специалността " Акушерка ". Успехът й през другите семестри е над 5. Това, което я прави друга от сътрудниците й и провокира същинска сензация, е пътят, който момичето извървява от най-бедната част в махалата.

Магдалена е измежду първите, които разчупват стандарта на локалните дами, които се омъжват доста рано, не приключват образованието си и не работят, а се грижат за фамилията и децата. Друг разрушен стандарт е този на мъжа от махалата, който не позволява на жена си да учи и работи. Защото точно брачният партньор на бъдещата акушерка, Стефан Симеонов, е причина тя да се дипломира и през днешния ден да се трансформира в горделивост за своите съкварталци.

" Родителите ми постоянно са ме стимулирали да изучавам, а аз съм била влюбена в учението, описа в изявление за Българска телеграфна агенция Магдалена Симеонова. Бях добра ученичка, отличничка. Ранните бракове са традиция при нас и тя не ме отмина, изяснява младата жена. В нашата общественост не е признато омъжените дами да продължат да учат. След като си към този момент фамилна, би трябвало да се грижиш за дома и за децата. "

Така, откакто приключва главното си обучение, на 14 години, Магдалена се омъжва и прекъсва образованието си. Със брачна половинка си, който тогава е на 18 години, заживяват в къщата на родителите му, на същата улица в махалата. Първото си дете ражда на 16 години.

Първият в фамилията, който взема решение да приключи междинното си обучение, е свекърът на Магдалена, който тогава е на 47 години. Следват го брачният партньор й Стефан и братята му. Именно Стефан взема решение да запише Магдалена, знаейки за голямото й предпочитание да учи. След седемгодишно спиране тя стартира да учи вечерно образование.

" Дълго време не се осмелявах да стартира, тъй като в квартала не е признато девойките да учат откакто се омъжат, описа тя. В началото ме гледаха с неприятно око, усещах се гузна, все едно върша нещо неправилно. Реших се да отида чак при започване на втория период. Мъжът ми ме поддържа, не ми разреши да се откажа и след това потвърдих, че в случай че изучавам, няма да подцени фамилните си отговорности. "

Близките й стартират да я поддържат и към края на образованието й поемат грижата за новороденото бебе, помагайки й да приключи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР