28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с Covid-19

...
28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с Covid-19
Коментари Харесай

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

28-годишна жена от Пазарджик, която се е заразила с Covid-19 в последния триместър на бременността, е родила бебе с антитела против вируса, оповестиха от лечебното заведение.

Момиченцето се ражда посредством цезарово сечение на 5 януари в 9.17 часа в родилното поделение на Областната болница. Бебето тежи 2750 грама и е с дължина от 46 см. В дежурния екип, водил раждането, са взели участие акушер- гинеколозите доктор Иван Китов и доктор Иво Цанов, специализантът- доктор Лучия Арбалиева,операционната акушерка Виолета Нориева и анестезиологът доктор Иван Харизанов.

Неонатологът по време на интервенцията, който поема новороденото е доктор Величка Богданова. Д-р Иван Китов и доктор Иван Харизанов са и лекарите, които наблюдават болестта с COVID-19 и лекуват бременната жена, до момента в който е болна. Няколко дни тя поддържа температура над 38.7 градуса, има и кашлица, която също би трябвало да бъде овладяна.

Двамата лекари съумяват да излекуват 28-годишната пазарджиклийка преди да постъпи за раждане в АГО на МБАЛ-Пазарджик. Поради обстоятелството, че родилката е преболедувала коронавирусната зараза доктор Китов преценя, че раждането би трябвало да е посредством цезарово сечение.

Бебето се ражда в положително положение, само че има известно закъснение в тежестта и размера поради коронавирусната зараза на майката, която нанася промени и в плацентата. Направеният след раждането антигенен тест демонстрира съществуване на IgG антитела , което значи, че бебето е имало среща със SARS-CoV-2.

Д-р Иван Китов и началникът на Неонатологично поделение доктор Здравка Пиронова не престават да наблюдават развиването на новороденото и след неговото изписване от болничното заведение. Предстои да му бъде направено и количествено проучване за антитела.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР