28 фотографи, свързани с Пловдив, представят свои произведения в изложбата

...
28 фотографи, свързани с Пловдив, представят свои произведения в изложбата
Коментари Харесай

Откриха изложбата „Фотографията сега – Пловдив 2023“

28 фотографи, свързани с Пловдив, показват свои творби в изложбата „ Фотографията в този момент – Пловдив 2023 “, която се откри на 8 юни в изложба „ Капана “.

Откриването се трансформира в прочувствена среща на многобойните ценители на фотоизкуството с фотографи от разнообразни генерации, някои от които рядко се завръщат в родния град.

По покана на куратора Моника Роменска в изложбата вземат участие: Антония Маринова – Крейзи, Асен Кръстенов, Атанас Кънев, Георги Вачев, Георги Димитров, Иван Палейков, Ивилин Кюркчийски, Мариана Дафова, Мария Джелебова, Методий Плачков, Милан Христев, Минко Михайлов, Мия Божилова, Недялко Костов, Никола Апостолов, Николай Минчев, Самуил Величков, Соня Станкова, Станимир Петков, Таня Върбева, Тихомир Пенов, Чавдар Найденов, Явор Беров. Отдава се респект на петима значими фотографи, които към този момент не са измежду нас: Любомир Жеков (1954 – 2015), Румен Янев (1956 – 2017), Евгений Цветков (1952 – 2022), Славчо Калинов ( 1958 – 2020), Стоян Илиев (1961 – 2021).

По време на откриването Моника Роменска означи:

„ И защото фотографията надалеч не е единствено техника и способ за запазване на забележими облици, а най-много артистичен метод на изложение и взор към света, в тази галерия с изключение на високият професионализъм на творбите са отчетливи и самостоятелните персони и характери с желанията им към пейзаж, портрет, репортаж, в разнообразните им поетични, трагични, хумористични, импресионистичн, нереални или чисто документални аспекти. Но, естествено, най-важното фотографско помагало е наблюдателното око на фотографа и уловеният от него момент. “

„ Благодарим ви, че ни поканихте да вземем присъединяване в тази галерия и да се учим от най-хубавите “ – с тези думи приветства фотоартистите Камелия Йорданова – заместник-директор на СУ „ Черноризец Храбър “ и учител по снимка в паралелките по „ Графичен дизайн “. Училището има дългогодишно съдействие с Градската художествена галрия и е сътрудник по нейния план „ Фотографията в този момент – Пловдив 2023 “. Под менторството на Ивелина Стоянова – докторант по снимка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ учениците от 8 и 9 клас приготвиха видеопрезентация на свои фотографии, направени със смарт телефони. Презентацията е част от изложбата, в границите на която ще се проведат и креативен работилници с бъдещите фотографи.

Участници и посетители бяха поздравени с тематично четиристишие от поета Георги Ганев от Дружеството на пловдивските писатели.

Гости на откриването бяха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, началникът на отдел „ Култура, археология и културно завещание “ Нина Димовска и други представители на пловдивската администрация в културната сфера.

Проектът е четвъртият от осъществените до момента три: „ Графиката в този момент – Пловдив 2020 “, „ Живописта в този момент – Пловдив 2021 “ и „ Скулптурата в този момент – Пловдив 2022 “. Те съставляват стадии от огромния план на галерията да показва пред публика  „ Фотографията в този момент – Пловдив 2023 “ се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от нейния Календар на културните събития за годината.видовете образни изкуства и техните значими създатели.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР