28 400 обаждания са получени през 2022 г. Националната телефонна линия

...
28 400 обаждания са получени през 2022 г. Националната телефонна линия
Коментари Харесай

Намаляват мълчаливите обаждания на телефона за деца 116 111

28 400 позвънявания са получени през 2022 година Националната телефонна линия за деца 116 111, осведомиха от Държавната организация за протекция на детето.

1052 са подадените сигнали за дете в риск, което е с 3,34% повече спрямо 2021 година Най-много от тях са за физически и душевен тормоз над дете. На второ място са подадените сигнали за неглижиране, оповестиха от Агенцията.

Психолози са провели 7700 съвещания, като повече от половината са с деца.

Продължава наклонността за търсене и приемане на препоръки и поддръжка във връзка с общуването, както с техни връстници, по този начин и с възрастните, които се грижат за тях. Децата на възраст сред 14 и 17 години най-често търсят консултантите на линията. За миналата година има спад с 35% на безмълвните позвънявания.

На линията могат да потърсят съвет за развъждането, възпитанието и общуването с деца, изясни доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

През 2022 година позвъняванията от майки на деца са се нараснали с 27, 61 %, до момента в който 5,2% по-малко татковци са търсили консултантите на Линията. Положителна е наклонността за фрапантно нарастване на позвъняванията от други институции, като повишаването е с 54% от странна медицински личен състав, 62% от образователните заведения, а от структурите на Министерство на вътрешните работи с над 84%.

През 2022 година на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са постъпили 25 позвънявания, свързани със суицидни мисли на деца като 4 от тях са през месец декември.

Дете споделя с консултантите, че постоянно изпитва тревожни мисли, изпада в меланхолия и има предпочитание за самонараняване. По думите му има грижовни родители, които вършат всичко допустимо то да се усеща добре. В хода на диалога излиза наяве, че макар подкрепящата и спокойна фамилна среда, детето е унизено от свои връстници. Специалистите насърчили детето да споделя всичко с родителите си и да търси нужната психическа поддръжка.

На Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД постъпва позвъняване от дежурен оператор на " Национална система 112 ", който предава сигнал за дете в риск. Момиче, умишлено приело рискови за него медикаменти, поради разлъка с приятеля си. Роднините му повикали кола за спешна помощ. Оказана е незабавно здравна помощ, а детето и околните му са ориентирани за работа със експерти.

От 2009 година Държавната организация за протекция на детето ръководи Националната телефонна линия за деца 116 111, която е с съгласуван европейски телефонен номер. Чрез линията децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, съветвани и подкрепени от потвърдени експерти анонимно, гратис, 24 часа, 7 дни в седмицата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР