26 от 45 комплексни и значими язовира в България са

...
26 от 45 комплексни и значими язовира в България са
Коментари Харесай

26 от 45 важни язовира у нас пълни под 50% - slava.bg

26 от 45 сложни и значими язовира в България са цялостни под половината от размера. Това излиза наяве от графика за потреблението им за декември, утвърден от министъра на околната среда и водите Нено Димов, съобщи 24 часа.

В края на ноември министерството реши вода от язовири, цялостни под 50%, да се употребява единствено за доставяне на хората, с цел да не се стигне до рецесия като в Перник.

Тези ограничения се приложиха за “Дяково”, “Асеновец” и “Ястребино”.

“Дяково” все още e напълнен на тъкмо 37%, до момента в който в края на ноември съгласно министерството размерът му е бил 36,98%. Той се намира на към 15 км от Дупница.

Язовир “Асеновец” край Сливен сега е напълнен на 34,43% при 34,47 на 100 в края на ноември. При него ще се понижат и позволените размери за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. кубични метра съгласно данните за суха година. ВиК в Сливен е титуляр на още 5 разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенеца. Дружеството ще

би трябвало да откри различни източници на вода за града. Общо е позволено да се употребяват 1,918 млн. кубични метра от “Асеновец”, като останалите 0,118 ще са за реката след язовира.

“Ястребино” е ситуиран на територията на общините Омуртаг и Асеново. Преди две седмици наличният му размер беше 31,16%, толкоз е и в този момент. Вода от него се употребява и за напояване.

Според графика за декември се оказва, че “Бели Искър” също е цялостен под 50% - в него има 7,360 от 15,1 млн. куб. м. Той се намира на към 75 км от София и обезпечава към 20% от питейната вода за столицата.

Нено Димов е разрешил този месец да се употребяват 4,5 млн. куб. м - за питейни потребности и произвеждане на електрическа енергия по тръбопровод Рила - София.

Петият язовир с невисок размер, който се употребява за питейно-битови потребности, е “Студена” край Перник. (Повече за ограниченията и режима там - на 3-а стр.)

Има още 6 съществени язовира, които доставят огромни обитаеми места с вода. Това са “Йовковци”, “Среченска бара”, “Камчия”, “Ясна поляна”, “Ново Паничарево” и “Боровица”. “Среченска бара” и “Ново Паничарево” не са от значимите. Останалите са в положително положение - цялостни са над 60%.

Останалите язовири се употребяват главно за промишлени цели или напояване. Това са “Кула”, “Рабиша”, “Огоста”, “Сопот”, “Горни Дъбник”, “Бели Лом”, “Тича”, “Порой”, “Ахелой”, “Копринка”, “Жребчево”, “Малко Шарково”, “Домлян”, “Пясъчник”, “Тополница”, “Тракиец”, “Карагьол”, “Калин”, “Ястребино”, “Съединение”, “Георги Трайков”.

Актуалните данни на министерството от вторник демонстрират, че сумата от наличните размери във всички 52 значими язовира е 3,656 милиарда кубични м, което съставлява 56,3% от общата им съдържимост. 62,2% от наличностите са за битови потребности, 38,9% - за напояване, а 67,8 на 100 - за енергетика.

От началото на годината досега приблизително за страната дъждовете и снеговете са 85% от нормата. Те обаче не са разпределени отмерено на територията на страната. Повече дъжд е регистриран в Югозападна България, Родопите, Странджаско- Сакарски регион, където сумите до момента са 105-130% от нормите.

На противоположния полюс - с минимум дъжд и сняг, са места, ситуирани в Централна Западна България - Пернишко и Кюстендилско, където са паднали 60-74% от нормата. Малко превалявания са регистрирани и по Северното Черноморие - под 70%, а по високите елементи на Рила са към 50%. Затова не е изненада, че с изключение на “Студена” и други язовири в Западна България не са с положителни водни ресурси, заяви климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

През идващите 7-10 дни няма да има основни количества дъжд и сняг.

Изключение ще има в събота, когато тук-там в Южна и Източна България ще паднат 10-15 литра на кв. м.

В интервала от 15 до 22 декември температурите в планинските елементи ще са с 5-8 градуса над нормите. В местата с мъгли температурите също ще са по-високи. В множеството равнини и низини може да чакаме минимални стойности от -3 до 2 градуса и оптимални от 2 - 3 в местата с най-гъсти мъгли до 12 - 13 в местата с повече слънце. През коледната седмица ще има динамичност на атмосферните процеси. Видимостта ще се усъвършенства, само че превалявания не се чакат. Да завалят по-сериозно дъжд и сняг, се чака при започване на януари.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР