26 ноември 1922 г. Британският археолог Хауърд Картър прави малка

...
26 ноември 1922 г. Британският археолог Хауърд Картър прави малка
Коментари Харесай

26 ноември 1922 г. - Отварят гробницата на Тутанкамон за първи път от 3000 години

26 ноември 1922 година Британският археолог Хауърд Картър прави дребна дупка в една крепко затворена врата и се трансформира в първия човек, който стъпва в гробницата на Тутанкамон в Луксор, Египет за последните 3000 години.

Съкровището в нея е непретенциозно за стандартите на фараоните. Освен бижута и злато, Картър открива и каляска, статуи и оръжия.

Може би най-впечатляващата ноходка е каменният саркофаг с три ковчега, сложени един върху различен. В последния, направен от солидно злато, се намирало мумифицираното тяло на Тутанкамон, непокътнато над 3200 години.Първоначално младият цар се е казвал Тутанкатон, или " Жив облик на Атон " – на името на бога на слънцето. Докато бил дребен, свещениците го употребявали като марионетка, с цел да върнат старите обичаи в религията. В резултат на това го прекръстили на Тутанкамон или " Жив облик на Амон ".

Тутанкамон е фараон от Осемнадесета династия, който ръководи Египет от към 1334/1333 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от към 1341 година пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на интервал, прочут на историците и египтолозите като Ново египетско царство. Когато през Картър открива гробницата му в Долината на царете, Тутанкамон става един от най-известните фараони, а откритието бележи напредък на интереса към Древен Египет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР