250 млн. лв. пренасочва Министерството на регионалното развитие за ремонт

...
250 млн. лв. пренасочва Министерството на регионалното развитие за ремонт
Коментари Харесай

Министър Караджов в отговор на Себихан Мехмед: Заделяме 250 млн.лв. за ремонт на общински пътища

250 млн. лева пренасочва Министерството на районното развиване за ремонт за общински пътища в сериозно положение. 

Това заяви вицепремиерът и отраслов министър Гроздан Караджов в отговор на въпрос от кмета на Крумовград Себихан Мехмед по време на полемиката „Инвестиционните планове. Планът за развиване и устойчивост“. Форумът бе проведен от „Стандарт“ и „Строител“ в партньорство с Министерство на регионалното развитие, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и Националното съдружие на общините в България.

Европейски сътрудник на самодейността бе евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова. Тя и инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на Камарата на строителите, бяха модератори на полемиката, която събра вицепремиера Караджов и народни представители със строителната промишленост и локалните управляващи, с цел да търси решение на най-наболелите им проблеми.

Националното съдружие на общините изиска една незабавна информация от общините по отношение на това с какви планове разполагаме за общинска пътна мрежа. Ние ги предоставихме, след което в преписка с Министерство на регионалното развитие получихме запитвания от министерство дали плановете ни дават отговор на 6-7 критерия – брой население, дали съответният път обезпечава обществен и административен достъп до обитаемото място, дали е единствен път до обитаемото място, включен ли е в тактиката на общината, каква е техническата инфраструктура и така нататък, съобщи Себихан Мехмед. И попита: „Това ли ще бъдат критериите, по които ще бъдат оценени всички наши импортирани планове и в случай че е по този начин би било редно малко по-рано да ги получим като допустимост, с цел да знаем какво би трябвало да вършим ние, кметовете на общини.“.

Да това са критериите, по които ще бъдат оценени плановете. Това са критериите, по които години наред са били оценени плановете за общински пътища. Само че години наред е имало доста дребни суми за това – 20,30, 40 млн. лева, сподели вицепремиерът Караджов. Той изясни, че по-сериозните суми са се осигурявали посредством разпореждане на Министерски съвет, където пък въобще не е имало никакви критерии. По оня, другия ред е ставало – тази община е наша, другата – не, разкри Караджов.

Той заяви, че с напредването на планове за общински пътища Министерство на регионалното развитие дава отговор на апела на Националното съдружие на общините. Неговият директорски съвет показал на първата си среща с министъра острата потребност от поправки на общински пътища в сериозно положение.

Затова взехме политическо решение – част от парите за републиканската пътна мрежа да се пренесат с ангажимента, че те ще бъдат възобновени при актуализацията на бюджета, тъй като и там всичко е разчетено до стотинка, заяви районният министър.

В момента ще се финансират планове, които са подготвени, само че дълго време са били подценявани. Ще финансираме най-спешните. Искаме да отпушим този яз от затлачени планове за общински пътища, изясни Караджов.

За идната година кандидатстването ще е по-планово. Ще се кандидатства през зимата, тъй че до март всички планове да са минали процедурите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР