25 души загинаха, десетки бяха ранени във варварско нападение над

...
25 души загинаха, десетки бяха ранени във варварско нападение над
Коментари Харесай

``Тя имаше две деца``: разкази от първо лице на оцелели от варварското нападение над хуманитарния конвой в Запорожие - Свят

25 души починаха, десетки бяха ранени във варварско нахлуване над филантропичен ескорт в Южна Украйна в ранните часове през днешния ден. Руската войска извърши три ракетни удара против цивилни в покрайнините на Запорожие, оповестиха украинските управляващи. 62-ма ранени са в лечебни заведения. Конвоят е ударен, когато хората се приготвят за път към окупираната от Русия част на района, с цел да вземат свои родственици и да доставят филантропична помощ.

Кадри, обиколили международните организации, демонстрират голям кратер до редица коли. Прозорците им са изпочупени.

Журналисти на Би Би Си на място свидетелстват, че са видели лежащи тела на убити хора и ги дефинират като " явно цивилни ". Багаж и палта са разхвърляни по асфалта. Те предават историята на оживяла жена, чиято шефка е била убита при нападението.

Украинският президент Володимир Зеленски назова Русия " държава-терорист ". Русия упрекна Украйна.

" Тя имаше две деца. Излязох от кафенето, с цел да отида до тоалетната, когато това се случи. Изтичах назад и се пробвах да я намеря. Кафенето беше разрушено, в близост имаше доста тела. Всичко беше ужасяващо ", споделя Виктория Йосипенко, оживяла от нападението.



Виктория Йосипенко. Снимка: Би Би Си



Близо до кратера, в който е попаднала ракета, Би Би Си беседва с Катерина Холобород, седнала върху куфара си в положение на потрес.

" Пристигнахме на опашка, с цел да се присъединим към колона, която се движеше към Херсон - сподели тя. - Излязохме, с цел да забележим какъв номер имаме в опашката. Тогава първата ракета падна зад вагоните. Паднахме на земята. След това втората ракета удари в центъра на опашката. Навсякъде имаше стъкла, хората крещяха и бягаха. Не си припомням доста. Беше доста ужасно. След това станах, с цел да видя какво се е случило, да оказа помощ на ранените. Опитах се да оказа помощ на един ранен млад мъж, когато се случи третата детонация. "

Нападението се случва в деня, когато съветският президент Владимир Путин се приготвя да подпише анексирането на Запорожие и украинските Донецка, Луганска и Херсонска област след референдуми в източните и южните райони, избрани от Украйна и Запада като подправени. Москва управлява по-голямата част от Запорожка област, в това число най-голямата атомна електроцентрала в Европа там - само че не и районната столица.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР