24chasa.bgВ момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции,

...
24chasa.bgВ момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции,
Коментари Харесай

Грип по Гергьовден - висока температура, хрема, а после бронхит

24chasa.bg

В момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции, само че не може да се съпоставят с честотата при грипната зараза. Това сподели за “24 часа ” доктор Бисер Георгиев, общопрактикуващ доктор в 11-и ДКЦ в София.

Боледуват и деца, и възрастни. По-чести са случаите с дребните. Започва като типична вирусна зараза с инфектиране на дихателните пътища - в началото горните, с болежка в гърлото, тайни от носа. Може температурата да се увеличи в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и визира долните дихателни пътища с бронхит или пневмония.

Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща изнемощялост, сподели още доктор Георгиев. Според него лекуването не би трябвало да стартира с антибиотици. Препоръчва на пациентите си да одобряват общоукрепващи средства и витамини. А при потребност - медикаменти, които са ефикасни при рискова температура, и такива, които облекчават другите недоволства - главоболие, гърлобол, кашлица, хрема, изнемощялост.

Болните би трябвало да си останат у дома - с цел да се възстановят без затруднения, а и с цел да не популяризират инфекцията.

Вирусът се предава доста бързо и навсякъде, посочи експертът. Диагнозата се слага по клинична картина, а какъв тъкмо е патогенът, може да каже само вирусологично проучване.

След затихването на сезонната грипна зараза профилирани проби се вършат по-рядко - след изпращане на проби от лечебни заведения, в които са постъпили заболели с затруднения в тежко положение.

В Националния център по заразни и паразитни заболявания, където е референтната лаборатория по грип, последните оповестени резултати са за интервала 22 - 28 април, когато са конкретизирани 9 случая. В пробите от болните обаче не е бил открит грипен вирус.

Стандартно при негативен резултат в НЦЗПБ се прави инспекция за други всеобщо популяризирани патогени. От 9-те проби е докладван единствено един позитивен тест. Лабораторията по грип и респираторни инфекции е идентифицирала серологично паравирус.

Страната ни не е изключение. Инфлуенцата е към този момент минало за всички страни в Европа.

Официалните данни за общата заболяемост от грип и остри дихателни инфекции в страната се изготвят на база на наблюденията на персонални лекари за минали заболели с клинична картина. В статистиката влизат всички случаи от отчетните практики, без да е наложително случаите да са съществени.

В последните обработени доклади болните за седмицата са били 65,45 на 10 000 деца и възрастни, или близо 2500 случая на респираторни инфекции.

По-сериозна угриженост измежду епидемиолозите сега провокира разпространяването на морбили. Случаите минаха психическата преграда от 500 заболели и уголемяват обсега си. Софийска област и столицата имат максимален принос за увеличението на случаите. От Бургас оповестиха през вчерашния ден за нов болен, само че той е 5-и за региона и към този момент епидемиолозите са оптимисти, че няма да се стигне до взрив.

Със почналите национални ограничения на Министерството на здравеопазването специалистите се надяват да блокират разпространяването. Тревожен знак обаче са данни от контролните проби на ваксинирани по здравна документи деца, за които референтната лаборатория на НЦЗПБ в доста случаи не открива антитела за нито едно от 3-те болести, които се профилактират с едновременна имунизация. Това значи фиктивни имунизации.

Морбили напълно не е безобидна шарка. Усложнения настъпват при всеки 12-16-и от заболелите. Най-често се развива неудържима диария, следват затруднения в ушите и на нервната система. Фатален ход се рапортува приблизително при 1 от 1000 заболели още в процеса на боледуване. Малко знае се обаче, че вирус може да остане да дреме в нервните кафези и след години да предизвика съдбовно неврологично заболяване.

В пика на епидемията от грип ВМА и “Пирогов ” откриха незабавни кабинети за хора със признаци на инфлуенца.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР