24 септември носи едно по-особено настроение. 24 септември е ден,

...
24 септември носи едно по-особено настроение. 24 септември е ден,
Коментари Харесай

Най-успешният ден в българската лека атлетика

24 септември носи едно по-особено въодушевление. 24 септември е ден, който свободно може да бъде изобразен с по-различен цвят в календара. 24 септември ни прави щастливи и горди!

На 24 септември българската лека атлетика е над всичко! Един международен връх и две олимпийски трофеи. Как да пропуснем тази паметна дата!

През 1972 година Йорданка Благоева се изправя в бранша за скок на височина на стадиона в Загреб, ускорява се и... скача. Резултат: 194 см - първи международен връх за България в леката атлетика. Безкрайна наслада! Безкрайна горделивост! Нещо невиждано!

Въпреки че достижението е усъвършенствано 2 години по-късно, и през днешния ден Благоева е образец, кумир, към чиито триумфи младите да се стремят.



А по нейния път потеглят хиляди. Някой от тях съумяха да стъпят на върха. И да изпълнят датата 24 септември с още златно наличие.

1988 година, олимпийските игри в Сеул. Христо Марков прави опит в бранша за троен скок. Засилва се, 3 крачки, скок и... злато!

Резултатът му 17,61 м е нов олимпийски връх, а купата е първа и за момента последна за мъжката ни лека атлетика.



А Марков има какво още да даде на българския спорт! След края на кариерата си той става треньор и един ден при него идва русо момиче на име Тереза Марионва. Стъпка по стъпка, подготовка след подготовка и триумф след триумф...

От несигурно дете с готовност да тренира, Тереза се трансформира в първенец! Олимпийски първенец, освен това на 24 септември! На Игрите в Сидни през 2000 година българката прави единствено един сполучлив опит в бранша за троен скок - 15,20 м, което е нов връх за България. След това дъждът задължава съперничките да са внимателни. И в последна сметка не се намира кой да усъвършенства резултатът. Маринова се трансформира в последната олимпийска шампионка на България в леката атлетика.



20 години по-късно тя, Христо Марков и Йорданка Благоева към момента срещат тази благодарност и обич, на която всеки първенец би трябвало да се радва! Те са хората, които жертват големи старания, време и здравето си, с цел да можем да слушаме българския химн и да сме горди! И освен на 24 септември!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР