24-годишна жена, пациент на УМБАЛ Свети Георги загуби битката с

...
24-годишна жена, пациент на УМБАЛ Свети Георги загуби битката с
Коментари Харесай

24-годишна жена донор от Пловдив спаси живота на двама души |

24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „ Свети Георги ” загуби борбата с живота и стана донор на органи, давайки късмет за живот на 26-годишна пациентка и бебе, оповестиха от УМБАЛ " Св. Георги ", Пловдив.

Жената е била със непринудено зародил кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо положение – мозъчна гибел, на 25 октомври. След като роднините ѝ дават единодушие за осъществяване на органно донорство се провежда превозване до ВМА – София за осъществяване на органната експлантация.

Трансплантираната пациентка е била на първо място в листа на чакащи на ВМА. Специалистите от Военномедицинска академия са направили поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година, разясняват от лечебното заведение. 

" Веднага след известието за донорската обстановка в Пловдив, беше създадена нужната организация ", разяснява проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „ Лозенец ”.

" Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота ", съобщи проф. Владов и разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „ Лозенец ”.

" Шестчасовата трансплантация бе осъществена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в положително положение, тя е контактна и съответна, екстубирана ", добави още проф. Владов.

" Благодарим на сътрудниците от УМБАЛ „ Свети Георги “-Пловдив за съвършената организация при кондиционирането на донора и на сътрудниците от болница „ Лозенец ” за положителното взаимоотношение при експлантацията на органите ", разяснява още той.

Медиците от УМБАЛ „ Свети Георги ” и лечебните заведения, направили трансплантациите, изричат най-сърдечни съболезнования и откровена благодарност на фамилията на младата жена, която изгубвайки своя живот, избави други два живота.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР