24 часа Зоран Заев: Приемаме препоръките на София Приемаме препоръките

...
24 часа Зоран Заев: Приемаме препоръките на София Приемаме препоръките
Коментари Харесай

Зоран Заев: Приемаме препоръките на София, Имотите в страната поскъпнаха с 35%

24 часа

Зоран Заев: Приемаме рекомендациите на София

Приемаме рекомендациите на България, допустимо е доста бързо да бъде открито решение на откритите въпроси. Така министър председателят на Северна Македония отговори на рецензиите на българската страна след завършилата консултативна среща в София при президента Румен Раден, съобщи организация МИА.

Подписахме контракт, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, част от историята ни е обособена в двете страни. В този дух аз имам вяра, че комисиите ще намерят решение, сподели още Заев. Той обаче добави, че за решаването на противоречивите проблеми се изисква и воля от страна на България.

Труд

Имотите в страната нарастнаха с 35%

Жилищата в България нарастнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в Европейски Съюз, сочат данните на европейската статистическа работа Евростат. В този интервал цените не се движеха единствено нагоре. Заради интернационалната финансова рецесия в интервала от 2009 година до 2013 година беше регистриран спад в цените. През последните пет години обаче наклонността се обърна и парцелите записват съществено повишаване. Само за интервала от 2014 година до 2018 година цените на жилищата в страната са нарастнали с над 29%, демонстрират данните на Евростат. Сред главните аргументи за това са повишението на приходите, рухването на лихвите по заеми и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи жилища, както и миграцията на популацията към градове, в които дават по-високи заплати.

Монитор

Полфрийман жали възбраната си за овакантяване на страната

Aвстралиецът Джок Полфрийман, който бе освободен 6,5 години по-рано от пандиза, където лежа за убийството на студента Андрей Монов, жали пред Софийски градски съд една от възбраните си за овакантяване на страната.

Сега

Българската поддръжка за Северна Македония в Европейски Съюз остава под изискване

България ще поддържа Северна Македония за участие в Европейския съюз, само че при избрани условия, съобщи БНР. Ще бъде направена национална позиция в идващите дни с ясни критерии, които ще залегнат в преговорния развой на Скопие с Европейски Съюз. Това стана ясно по време консултативна среща при президента Румен Радев, отдадена на двустранните връзки на България и Република Северна Македония и предстоящата от Скопие покана за начало на договаряния за участие в Европейския съюз. В срещата участваха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати и проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по противоречивите исторически и просветителни въпроси сред София и Скопие.

Капитал дейли

Прокуратурата сложи Пеевски и Доган в епицентъра на интернационална спекулация

Май 2019 година, Монако. Депутатът от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски би трябвало да се срещне с френски предприемач и някогашен чиновник на румънските служби. Те желаят от него 12 млн. евро, с цел да махнат името му и това на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган от отчет на френските служби за това, че с контрабандата на " Булгартабак " се финансират терористичните организации " Ислямска страна ", " Ал Нусра ", ПКК и режимът на Башар Асад. Въпросният отчет е трябвало да бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК).

Звучи като в ниско бюджетен трилър, само че това, съгласно прокуратурата, се е случило по-рано тази година. Резултатът от нейните старания по този случай е, че на 16 май при интервенция на ДАНС и спецпрокуратурата са арестувани Дорин Йордаке и Дилян Георгиев. Те са упрекнати в проведена незаконна група, основана през 2018 година за да прави тероризъм и изнудване.

Дума

Поставяме условия на Скопие за Европейски Съюз

България ще изготви позиция с ясни условия и критерии в отбрана на националния интерес при договарянията за еврочленство със Северна Македония, стана ясно след консултативната среща при президента по тематиката. Румен Радев свика срещата поради обтегнатите връзки със Скопие и идната лидерска среща на Европейски Съюз, на която Македония и Албания чакат предложения за започване на договарянията.

Условията ни към Македония в преговорната рамка касаят промени в образователните стратегии и текстове с преиначени исторически обстоятелства, надписите в музеи и паметни плочи и позициите на публичните медии.

" Вярвам, че не е задоволителна единствено воля от наша страна, нужна е воля и от България ", съобщи македонският министър председател Зоран Заев минути след срещата при Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР