На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура

...
На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура
Коментари Харесай

24 май – Ден на българската просвета и култура

На 24 май честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност . На този ден се отдава респект на светите братя Кирил и Методий – основателите на славянската книжовност.

През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.

Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий траяли делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.
 книжовност iStock/Getty Images
Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.
 
Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна черква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана респект на светите братя още от 12 век.

В края на 1968 година Българската православна черква вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май. По откритата към този момент традиция Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, на който също се отдава респект на двама братя, остава на 24 май.
 
За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 година
 
Химнът на Деня на българската култура и просвета - „ Върви, народе възродени “, е написан през 1892 година. Автор на текста е Стоян Михайловски, който го разгласява за първи път в списание „ Мисъл ". През 1901 година композиторът Панайот Пипков открива стихотворението в учебник и взема решение да напише музика по него. Химнът включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Стихотворението е преведено на 21 езика.
 библиотека iStock/Getty Images
Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространение на християнството. През 1980 година са оповестени от папа Йоан-Павел Втори за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР