2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез

...
2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез
Коментари Харесай

2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация

2300 аптеки са свързани към този момент към системата за верификация, посредством която се прави цялостна инспекция на всички лекарствени артикули с нанесен самостоятелен идентификационен код, като по този метод се удостоверява достоверността на медикаментите. Това съставлява почти 100% от броя на аптеките, които имат договорни връзки с НЗОК (2300) и е към 65% от общия брой на аптеките, които би трябвало да се свържат със системата (3600).

Системата беше въведена с Директива 2011/62/ЕС и делегиран Регламент (ЕС) 2016/161 на 09 февруари 2019 година в държавите-членки на Европейски Съюз. Целта е посредством инспекцията на достоверността на самостоятелния идентификационен код да се подсигурява, че лекарственият артикул е с генезис от легален производител и е минал през законната верига на разпространяване. Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ), е виновна за основаването, ръководството, действието и поддържането на националния указател.

В множеството европейски страни беше въведен стабилизационен интервал след 9-ти февруари, с цел да може да се подсигурява плавното внедряване на условията в аптеките и да не бъде усложнен достъпът на пациентите до нужните им медикаменти. В взаимозависимост от особеностите на всяка страна продължителността му варира. В България беше избран 6-месечен интервал, който изтече на 9 август т.г. Европейският правилник планува глобите за аптеките, които не са се присъединили в системата, да бъдат избрани в националното законодателство на всяка държава-членка. По тази причина сега Министерството на здравеопазването приготвя промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които следва да бъдат оповестени за публично разискване и да бъдат импортирани в Народното събрание при започване на новия парламентарен сезон. След приемането и влизането им в действие, ще е налице съображение за налагане от страна на Изпълнителната организация по медикаментите на съответните наказания. Чрез тях ще бъдат уредени и отговорностите и дейностите на участниците в законната верига на доставка на лекарствени артикули при подозрение за подправен лекарствен артикул.

До влизане в действие на измененията в ЗЛПХМ Изпълнителната организация по медикаментите, при реализиране на настоящия надзор, припомня и прави наставления на обектите, които към момента не са се присъединили към системата. Целта е всички виновни участници и институции да се включат в този развой, с цел да се подсигурява сигурността на лекарствените артикули.

Данните от периодическите отчети на Европейската организация за верификация през първите 6 месеца демонстрират съществуването най-вече на механически неточности в системата, свързани главно с позволени неточности при качването на данните за лекарствените артикули от производителя в Европейския хъб, неточности в кодирането, неточности в настройката на баркод скенерите, позволени грешки в софтуера и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР