23 Юни Европейската комисия (ЕК) стартира официално разследване за потенциални

...
23 Юни Европейската комисия (ЕК) стартира официално разследване за потенциални
Коментари Харесай

EK разследва Google заради механизмите за онлайн реклама

23 Юни
Европейската комисия (ЕК) започва публично следствие за евентуални антиконкурентни практики от страна на Гугъл, усилвайки възходящия регулаторен напън върху интернет колоса. Основен фокус на следствието е да откри дали Гугъл фаворизира своята лична технология за онлайн реклама, като лимитира достъпа на трети страни до потребителски данни. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер изясни, че Гугъл " участва на съвсем всички равнища на веригата за доставки на онлайн дисплейна реклама ".

Като най-голямата търсачка в света Гугъл събира данни, които рекламодателите употребяват за ориентиране към евентуални клиенти. Компанията също по този начин ръководи няколко платформи, употребявани за продажба и стартиране на онлайн реклами. Европейска комисия изясни, че Гугъл има достъп до данни за потребителската еднаквост и държание, които не са налични за други онлайн издатели и рекламодатели. Освен това компанията изисква от съперниците си да употребяват нейната технология за закупуване и проявление на реклами, прибавят от Европейска комисия, съгласно която цената на европейския пазар на онлайн дисплейна реклама за 2019 година възлиза на 20 милиарда евро.

Наскоро от Гугъл оповестиха, че няма да дават достъп на трети страни до потребителски данни, в случай че потребителите на Android се откажат от проявлението на персонализирана реклама. В тази връзка от Комисията желаят да проучват по какъв начин това ще повлияе на конкуренцията и по какъв начин може да се подсигурява, че " всички участници на пазара пазят потребителите по еднакъв метод ".

Разследването идва на фона на една скорошна победа на Европейска комисия против Гугъл, когато компанията даде обещание да изравни изискванията за конкуренция, като покаже лист на всички водещи търсачки на началните екрани на новите устройства с Android.

Гугъл също по този начин е на мушката на Федералната работа за картелите на Германия като част от по-широко следствие, включващо още Apple, Amazon и Фейсбук.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР