23 август 1991 г. Елегантната оранжева тухлена сграда на Лубянка,

...
23 август 1991 г. Елегантната оранжева тухлена сграда на Лубянка,
Коментари Харесай

Фалшивото възкресение на КГБ

23 август 1991 година Елегантната оранжева тухлена постройка на Лубянка, на едноименния площад, е дом на другите метаморфози на политическата полиция на Кремъл от 1920 година насам: Чека, ОГПУ, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ. Стройната скулптура на Феликс Дзержински, създател и първи началник на Чека, гротескно увисва на крана, който я е съборил от постамента й, четири дни след несполучливия прелом на консервативна комунистическа група, оповестила се против политиката на отваряне на Михаил Горбачов. И неотложно е хвърлена на тълпата. Протестиращ си прави фотография с предизвикателна стойка и взор, до момента в който прегазва с върха на обувките си черепа на " Железния Феликс ". На назад във времето се виждат чиновници, които дискретно изнасят мемориалната плоча на Юрий Андропов, оглавявал деветнадесет години Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Седем години по-късно, през лятото на 1999 година, Владимир Путин, който към момента е началник на ФСБ, предлага на изпадналите в недружелюбност самобитен реванш. Издадена е заповед за репатриране на плочата на Юри Андропов до първичното й местонахождение. След това в качеството си на министър-председател, на 20 декември, той управлява формалната гала по възобновяване й. Виждаме едни извънредно скромни Дзержински и Андропов, с метод на живот на аскети и на първо място на гениални икономисти. В непрекъснатите галерии на музея на ФСБ се появяват визионерски цитати на Дзержински за стопанската система и битката с корупцията. Официалните историци на тайните служби популяризират мита, че Андропов е същинският мъдрец на Перестройката и затова вторият виртуозен икономист, произтекъл от техните батальони след Дзержински.

Реабилитацията на тези противоречиви фигури наподобява приготвя възкресението на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руската ера. Но пропагандата за икономическото просвещение на нейните водачи е изключително нужна, с цел да убеди съветското мнение за достолепията на назначението на сътрудници на ФСБ на видни позиции в администрацията или в бизнеса, написа ливанският вестник L`Orient-Le Jour.

Това е главно изобретение в съпоставяне със руската епоха, което илюстрира добре съветската сентенция: " Няма някогашни чекисти ". Колкото и мощна да беше Комитет за Държавна сигурност (на СССР), тя беше строго подчинена на контрола на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС). От централното си направление до най-малкото си поделение, всеки ешелон на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се оглавяваше от клетка на Комунистическа партия на Съветския съюз. Това беше ключалката, през която страната наблюдаваше службите си. Партията се изпари след разпадането на Съветския съюз, а Борис Елцин се опита да играе уравновесено, с цел да увековечи контрола посредством преструктуриране на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в няколко организации. По този метод новият ФСБ се оказа освободен от външните си разследващи функционалности, които в този момент са трансферирани към СВР (Служба за вътрешно разузнаване), и неговите преимущества по отношение на персоналната отбрана на руските водачи. Получавайки на бюрото си два отчета, един от ФСБ, другият от огромния си противник по това време, ФАПСИ, можеше ли Борис Елцин да съпоставя с лекост достиженията на всяка от службите?

Формулата на Путин се оказа доста друга, както във връзка с руската ера, по този начин и по отношение на метода на Елцин. " В момента службите не са подчинени на контрола на партията или на Народното събрание, а още по-малко на жителите ", споделя Никита Петров, историк, профилиран в проучването на руските секрети служби. " Те са виновни единствено за висшата власт в лицето на Путин и няколко родственици. Но е невероятно президентът да може самичък да управлява всички действия на всички служби ", сподели Петров, който работи за съветската неправителствена организация " Мемориал ".

Октоподът

Владимир Путин пристигна на власт през август 1999 година и стартира огромна чистка в управлението на службите. Между декември 1998 година и април 2000 година шефовете на СВР, данъчната полиция и ФАПСИ, трите най-мощни организации дружно с ФСБ, са притиснати до стената. На тази основа новият мощен човек на Кремъл стартира необятно придвижване на синтез в интерес на своята " енория ". Най-важното поделение на ФАПСИ се всмуква от ФСБ през 2003 година Въпреки че редуцира доста организационната скица на абревиатурите, основани при Елцин, Владимир Путин ще построи не по-малко комплицирана и евентуално доста по-неясна мрежа, формирана от " наемници " от всевъзможен тип: олигарси, барони на проведената престъпност, хакери или шефове на университети. Възстановяването на култовете към Андропов и Дзержински е единствено предлог сред Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ за същинска промяна на съветските разследващи служби. Пенсионираните офицери са изтласкани към върха на администрацията, медиите и националните " стопански първенци ". Създадена е ad hoc категория за тези ученици, " офицери от дейния запас " (ОРА), които понякога не отхвърлят помощ.

Игор Сечин, деец от военното разузнаване, е актуалният ръководител на борда на шефовете на Роснефт, петролна империя, благосъстоятелност на страната. През юни 2002 година някогашният началник на пресслужбата на Федералната работа за сигурност, Александър Жданович, е назначен за заместник-директор на Националната панруска компания за телевизия и радио (VGRK), притежател на първия публичен канал на страната. Излъчването на вземането на заложници в спектакъл Дубровка в Москва през 2002 година (130 жертви), което явно службите не съумяха да предотвратят, е персонално под надзора на Жданович. ОРА се множат, до момента в който слизаме по йерархичната стълба. Случаите им нормално са анонимни. Като този, обявен от уеб страницата argentura.ru, на някогашния полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), виновен за репресиите против ислямистки придвижвания в Узбекистан и деец от Чечня, изпратен от ФСБ в кметството на Москва да управлява политиката на града във връзка с мюсюлманските му поданици. В локалната администрация хората, които се занимават с нарушители или въоръжени дисиденти, се оказват виновни и за елементарните жители.

Стандартна процедура

" През 2006 година, след убийството на Литвиненко, ние осъзнахме, че Путин няма да е наказателен единствено вкъщи, само че ще работи по същия ревизионистки метод и на интернационалната сцена ", споделя Люк Хардинг за някогашния сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко, който избяга от Русия, откакто изобличи корупцията на службите. Изгнаник в Лондон, където беше назначен като " съветник " от М16, той заплати за връщането си с чаша радиоактивен чай. Лука Хардинг управлява офиса на " Гардиън " в Москва сред 2007 година и 2011 година, когато е изпъден от съветска територия заради неуместните му публикации. Агентите на ФСБ, които дават отговор за надзора му, не демонстрират никаква поверителност. " Хората ме следяха на улицата, същите хора постоянно седяха в кафенетата, където влизах. На няколко пъти проникваха в жилището ми, където живеех със брачната половинка си и двете ни деца. Всеки път преместваха един или повече предмети на необикновени места. Един ден бях свикан в Лефортево на разпит ", споделя Хардинг. Затвор Лефортево, К-образен комплекс, издигнат по времето на последния съветски цар, е най-известният от московските затвори, точка на приземяване на политически съперници на наследствени режими. " Всичко това е общоприетата процедура за съветските съперници опозиционери, публицисти, задгранични дипломати. Бях предизвестен ", споделя той.

В руската ера Комитет за Държавна сигурност (на СССР) изхождаше от правилото, че нито едно дисидентско придвижване няма да оцелее без дейната поддръжка на Запада. Контрашпионажът засягаше всеки жител, който поддържа даже тривиални връзки с чужденци. Острият шпионаж обаче не датира нито от епохата на Путин, нито от руските му прародители. През 18-ти век придворният стихотворец Василий Петров разгласил известни стихове, описващи загадка интрига на европейски страни против съветското царство. Реалистичните теории на Ленин способстваха за съществуването на " суверенна истина ", тази на Кремъл. Върхът на параноята евентуално е реализиран, когато държавният канал " Русия Днес " (RT) нае сътрудник, профилиран в проучването на илюминати.

" Русия овладя убийството и го хвърли в общественото пространство "

Руските служби са може би най-важните складове на това болно съмнение към външния свят. " Манталитетът на хората от ФСБ е надълбоко повлиян от царисткото и руското държание. Това е затворена група, тясно обвързвана с властта, за чиято непоклатимост е мощно заинтригувана. Те в никакъв случай не престават да считат Запада за зложелател ", споделя Никита Петров. Но съгласно Лука Хардинг, създател на няколко книги за съветските служби, в това число за манипулирането на американските избори, има две забележителни разлики. " Вместо да разчита на комунистическите партии, Москва води тази идеологическа борба, като залага на крайната десница като Националния фронт във Франция или UKIP в Англия ", споделя журналистът. Извънсъдебните убийства в чужбина съставляват и огромното изобретение на епохата на Путин. " Русия овладя убийството и го хвърли в общественото пространство ", прибавя британецът.

Както се случи в хотел Millennium Mayfair на " Гросвенър Скуеър " в Лондон, където съветските сътрудници Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун прибавят няколко микрограма полоний в чашата на Александър Литвиненко на 1 ноември 2006 година Или в спокойния регион на Аскот в Беркшир, където на 23 март 2013 година, съседите на Борис Березовски виждат по какъв начин английски спасители изнасят тялото на изпадналия в недружелюбност олигарх, открити обесен, въпреки и със следи от удушаване и кръвясало лице, които навеждат на мисълта, че не става дума за самоубийство. След това на 4 март 2018 година аленото тухлено предградие на Солсбъри става фон на опита за ликвидиране на Сергей Скрипал и щерка му. Близо месец по-късно холандските служби задържат четирима съветски жители в сив Cитроен C3, паркиран наоколо до Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Според следствието задната част и багажника на ситроена съдържат шпионски материали, предопределени да разбият системата на ОЗХО. Като отмъщението на някогашен сътрудник, който като добър експерт е не запомнил да заличи следите.
L`Orient-Le Jour, превод за news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР