2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство

...
2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство
Коментари Харесай

Мизерия! 5.5 млн. души нямат пари за нормален живот

2286 лв. месечно са нужни за издръжката на четиричленно семейство с 2 деца, като съвсем 78% от семействата имат по-малък приход от този, оповестиха от КНСБ.
Заплата не по-ниска от 1143 лв. би трябвало да получава всеки от работещите родители в четиричленно домакинство, с цел да обезпечи нужните средства за месечната му прехрана, демонстрира проучване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни, представено от БНР и Дарик.

Това са нужните средства за естествена прехрана на живот без ограничения, като през юни тя е поскъпнала с 2,7% по отношение на същия интервал на предходната година.

Най-много средства от общия си бюджет семействата харчат за храна и битови сметки през миналата година.

Цените на питателните артикули са нарастнали с 4,2% по отношение на юни предходната година. Заради новите цени на тока, парното и водата от 1 април, разноските за поддръжка и сметки за дома са се нараснали с 4%.

В същото време растежът на приходите не може да компенсира повишаването на издръжката на живот, а неравенството сред богати и небогати българи се задълбочава, демонстрира проучването.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров показа данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78% или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за естествената прехрана на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални ограничения. Някои от тях не могат да заплащат постоянно разноските за жилището си, а други се лимитират при отоплението на дома си.

От това следва, че макар постигнатите позитивни промени в стопанската система на страната, бедността у нас се резервира на високи равнища, сочи анализът на синдиката.

За първа година се регистрира по-висок растеж на междинната работна заплата в частния бранш, в сравнение с в публичния. През първите три месеца размерът й в частния бранш доближава 1006 лв., с растеж от 9,7%, само че в случай че се изключи София от тази статистика, размерът на междинната работна заплата спада до 827 лв..

С по-нисък ритъм на повишаване, по отношение на междинния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР