22 са традиционните народни художествени занаяти, които все още са

...
22 са традиционните народни художествени занаяти, които все още са
Коментари Харесай

Изчезват някои от традиционните художествени занаяти у нас

22 са обичайните национални художествени занаяти, които към момента са живи в България. Все по-рядко обаче се намират майстори на старинни оръжия и гъдулки, оплакват се от Дунавската задруга в Русе. За сметка на това от ден на ден младежи имат интерес към везбата, дантелата и дърворезбата, които са и по-приложими през днешния ден.

Русе

Дунавската задруга на майсторите поддържа живи 13 от националните художествени занаяти у нас. 24 занаятчии от Русе, Варна, Костенец, Велико Търново и Горна Оряховица създават дантели, кукли, дърворезба, медни съдове.
Татяна Колева – ръководител на Дунавската задруга на националните художествени занаяти: Една от нашите цели е да предадем традицията на занаята. За страдание междинната възраст към този момент е много висока на майсторите и би трябвало да имаме почитатели.
Интересът към обичайните занаяти обаче съвсем няма. Майсторите на старинни оръжия, гъдулки и гайтанджиите у нас се броят на пръстите на едната ръка.
Татяна Колева – ръководител на Дунавската задруга на националните художествени занаяти: По принцип към всички занаяти няма някакъв всеобщ доста огромен интерес, тъй като то си е ясно, че от поминък човек не може да си храни фамилията, а всеки младеж, естествено, че първо гледа това.
За да привлекат интереса на младежите, майсторите от Дунавската задруга дружно с 11 свои сътрудници от популации с бесарабски българи украински град Болград ще обучат в тънкостите на старинните занаяти възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата и Гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе. Занятията ще стартират през юни.
Татяна Колева – ръководител на Дунавската задруга на националните художествени занаяти: Занаятите, които ще показват тук, ще бъдат дърворезба, разработване на произведения от камъшит или нещо като кошници. Тъкач ще има, кожар, работа с мъниста, кукли и керамика.
През лятото ще отворят порти и работилници за деца с присъединяване на майсторите от Дунавската задруга.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР