22 години след обявеното на комунистическия режим за престъпен със

...
22 години след обявеното на комунистическия режим за престъпен със
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ДБ предлагат комунистическите паметници да отидат в музея


22 години след оповестеното на комунистическия режим за незаконен със закон, ГЕРБ-СДС и „ Демократична България “ оферират наказания. Предвижда се те да се постановат, в случай че паметниците и знаците от епохата не бъдат отстранени или преместени в музей.

Каква би била ориста на Паметника на и на паметника на Тодор Живков в Правец? Скулптурата на някогашния Първи да вземем за пример се намира на входа на родния му град Правец. Местните не желаят тя да бъде отстранена или върху нея да има указателна табела.

„ За мен да се напише изпод, че комунистическия режим е незаконен, е неуместно. Не, не съм съгласна “, споделя Дочка Павлова.

Областният шеф на София е от Българска социалистическа партия. Ако законодателните промени бъдат признати, той разполага с един месец да реалокира паметника на Живков в музея, другояче ще бъде санкциониран с една заплата.

„ Ние сме тук да бъдем държавници, не може да си вършим произволи, т.е. би трябвало да се съобразяваме най-малкото със законодателя “, сподели от своя страна регионалният шеф на София Радослав Стойчев.

Санкцията скача до две брутни месечни заплати при наново несъблюдение, в случай че регионалните шефове не сложат табели с текст, че комунистическият режим е незаконен на всички обществени институции и публични здания.

„ Това, което ни тормози е, че се вижда опит да се породи още веднъж носталгия у тези, които помнят комунистическия режим от една страна. От друга страна на младото потомство се изяснява, че това е нещо хубаво “, счита Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили.

„ Идват тука непознати делегации и гледат комунистически монументи във всички направления и си споделят, „ Кви са тия хора, те за какво живеят в предишното? “, разяснява тематиката и Мартин Димитров, народен представител от Демократична България.

Под ударите на закона ще попадне и паметникът на. Монументът обаче най-вероятно ще остане недокоснат, тъй като от през днешния ден до март следващата година пространството към него е превърнато в ледена пързалка и може да се приближи единствено от хора, които карат кънки.

Още през 1993-а Столичният общински съвет, тогава доминиран от Съюз на демократичните сили, взема решение да отстрани паметника, само че това по този начин и не се реализира.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР