22-годишният Боян Бонев, за който три училища в Пловдив и

...
22-годишният Боян Бонев, за който три училища в Пловдив и
Коментари Харесай

Ако този млад и даровит българин оздравее, може да направи чудеса в медицината

22-годишният Боян Бонев, за който три училища в Пловдив и Първомай организираха дарителска кампания за лечението му, си е поставил амбициозни житейски и професионални задачи. Той желае да се излекува и да продължи образованието си възможно най-скоро, за да може да допринесе за развитието на световната медицина, пише " Марица ".
Мечтае да работи в сферата на машинното обучение (machine learning) и в частност конволюционните невронни мрежи (convolutional neural networks). Те се занимават с изследването на интересни модели върху изображения, като например B- и T- клетки при левкемията, което би помогнало за по-лесното диагностициране на хора в неговото състояние. Коварната диагноза остра лимфобластна левкемия е била поставена на момчето това лято по време на стажа му в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева, Швейцария.
Боян е завършил основното си образование в СУ " Проф. д-р Асен Златаров " в Първомай. Тогава започва да се увлича по програмиране. Следвайки мечтите си, е приет в специализираната паралелка " Системно програмиране " в Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив, която завършва с отличие. По време на обучението си участва в редица състезания по информационни технологии, където завоюва множество престижни места.
Висшето си образование продължава в Университета за научни изследвания в Бирбингам, Англия /The University of Birmingham/, със специалност " Компютърни науки ". След приключване на първата година от обучението си е бил един от малкото студенти с летен стаж по специалността в Англия. Както първата, така и втората година завършва с First Class Honours. По предложение на ръководството на университета, кандидатства и е приет за едногодишен индустриален стаж в IBM.
Неговите способности са оценени и от учените от ЦЕРН и това лято Боян започва стаж в Европейската организация за ядрени изследвания в Женева. Преди два месеца по време на стажа се разболява, връща се в България и разбира за тежката диагноза. Започва лечение в Онкодиспансера в Пловдив, но се оказва, че е необходимо да се извърши трансплантация на костен мозък в чужбина. В момента в клиниката го подготвят за процедурата, а от сряда ще му прилагат химиотерапия.
Сумата, необходима за трансплантацията - 150 000 евро, е непосилна за семейството на амбициозния младеж. Родителите му са математици - педагози. Както " Марица " писа, за техния син бе организирана дарителска акция в ОУ „ Яне Сандански”, където преподава баща му, в СУ „ Патриарх Евтимий”, където е учител майка му и в СУ „ Проф. Асен Златаров” - Първомай. В СУ „ Патриарх Евтимий” кутиите за дарения ще бъдат отворени и утре.
Нека заедно да помогнем на Боян да оздравее и да сбъдне мечтите си!

Средствата за него продължават да се набират и по банков път.
Банка ДСК-ЕАД
EURO
IBAN BG61STSA93000025577504
BIC STSABGSF

Валутата може да бъде и в български лева.

Титуляр на сметката Боян Иванов Бонев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР