21 ноември – Ден на християнското семействоНа този ден, народът

...
21 ноември – Ден на християнското семействоНа този ден, народът
Коментари Харесай

Предстои един от най-големите празници! В този ден се...

21 ноември – Ден на християнското семейство

На този ден, народът ни гадае какво ще е времето през цялата последваща година. Ако е топло и слънчево – зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

 

 

Денят, който Църквата чества като встъпление Богородично е разгласен и за ден на християнското семейство. В този ден дребната Мария била заведена в черква, с цел да служи, още както било дадено преди да се роди.
Препоръчва се вярващите да се изповядат предния ден.
В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се доста лакомства за децата.
“Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво би трябвало да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и изискванията за едно крепко семейство, за един същински християнски фамилен живот. Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави фамилни добродетели – на чиста обич, съпружеска честност, мир, усърдие, непорочие и впрочем. То е домашна черква, в която се служи Богу, възнасят се молебствия и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието. ” Из “Слово за Въведение Богородично ”
Освен като ден на фамилията, 21-и ноември се назовава и Вълча Богородица. Това е по този начин, тъй като единствено Божията майка можела да въздейства на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за индивида дейности.

Именици: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.
 

az-jenata.bg

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР